avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Daca unul din parinti moare ,la cat timp se poate deschide succesiunea,unde trebuie deschisa si care sunt formalitatile acestuia?Ce drepturi au copiii ,ce coata parte ii revine celuilalt sot in viata ? Daca sotul in viata nu doreste succesiunea bunurilor ,ce drepturi are acesta ,ce drepturi au copiii?Daca unul din copiii isi vrea dreptul care i se cuvine de la parintele decedat dintr-o casa de ex ,ce poate sa faca daca sotul in viata nu doreste asta si nici nu vrea sa se vanda de ex un ap cu 3 camere ptr a se muta intr-o garsoniera,in concluzie nu vrea sa plece din casa lui?
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
ContSters84764, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters84764 , utilizator 11:05, 17 Noiembrie 2009
Succesiunea se poate deschide oricand dupa deces.
Sotul supravietuitor mosteneste 1/4 din masa succesorala, copii restul de 3/4.
In cazul in care unul dintre mostenitori doreste sa deschida succesiunea, iar altii nu, va trebui sa se adreseze instantei de judecata.
buna ziua!
termenul de optiune succesorala este de 6 luni de la data decesului.
in acest termen succesibili trebuie sa opteze fie sa accepte succesiunea, fie sa renunte la aceasta.
daca succesiune nu se dezbate in termen de 2 ani de la deces atunci se va plati impozit catre stat in cuantum de 1% din val masei succesorale.
succesiunea se deschide prin moarte, este competent notarul/instanta din raza ultimului domiciliu al defunctului.
daca sotul suprovietutor intelege sa renunte la succesiune, va da o declaratie in acest sens.
in aceasta situatie la succesiune vor veni copii care vor dori, iar succesiunea se va imparti pe capete.
daca acel imobil este dobandit de catre soti in timpul casatoriei lor ca bun comun, atunci, chiar si in cazul renuntarii la succesiune acesta va avea o cota parte de 1/2 din imobil ca bun propriu.
nu stie nimeni sigur? 1/2 sau 1/4? apartamentul este dobandit ca bun comun in timpul casatoriei si sunt 2 copii si un nepot(prima clasa de mostenitori)
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
ContSters84764, utilizator
nu stie nimeni sigur? 1/2 sau 1/4? apartamentul este dobandit ca bun comun in timpul casatoriei si sunt 2 copii si un nepot(prima clasa de mostenitori)

la succesiune au dreptul si nepotii sau doar copiii?
Succesiunea se poate deschide si dupa 2 ani ,nu?Statul nu se autosesizeaza cu deschiderea succesiunii?si daca da ,dupa cat timp?
Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2009
ContSters84764, utilizator
nu ma lamureste si pe mine nimeni ?care e varianta concreta la subiectul abordat?

Alte discuții în legătură

Succesiune adrianateo adrianateo Buna ziua! As dori sa stiu ce, cota parte are un parinte care este in viata si cei patru copii dupa decedarea mamei, cat costa sa deschizi succesiunea, cine o ... (vezi toată discuția)
Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)
Moºtenire tugovanka tugovanka in urma decesului soţului,soţia ce moşteneşte din masa succesorală,care se compune din un apartament,lichidităţi în diferite bănci şi 5 ha de ... (vezi toată discuția)