avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Daca unul din parinti moare ,la cat timp se poate deschide succesiunea,unde trebuie deschisa si care sunt formalitatile acestuia?Ce drepturi au copiii ,ce coata parte ii revine celuilalt sot in viata ? Daca sotul in viata nu doreste succesiunea bunurilor ,ce drepturi are acesta ,ce drepturi au copiii?Daca unul din copiii isi vrea dreptul care i se cuvine de la parintele decedat dintr-o casa de ex ,ce poate sa faca daca sotul in viata nu doreste asta si nici nu vrea sa se vanda de ex un ap cu 3 camere ptr a se muta intr-o garsoniera,in concluzie nu vrea sa plece din casa lui?
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
ContSters84764, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters84764 , utilizator 11:05, 17 Noiembrie 2009
fiind vorba despre un imobil bun comun al sotilor , vocatie succesorala vor avea :
sotia supravietuitoare si cei doi copii . nepotul vine la succesiune, doar prin reprezentarea parintelui dau decedat .
bunul comun a fost detinut in coproprietate de cei doi soti .
la dezbaterea succesorala, jumatatea sotului decedat se va imparti erezilor in urmatoarele procente : 1/4 sotul supravietuitor , restul de 3/4 se imparte intre ceilalti succesori .
deci , descendentilor le va reveni cate 3/8 la fiecare .
sotul supravietuitor are dreptul legal la 1/2 ( jumatatea sa din imobil ) + 1/4 din jumatatea defuntului sot.
completare : daca partile nu se inteleg se va investi instanta de judecata cu actiunea, avand ca obiect partajul scucesoral si iesirea din indiviziune .
este competenta judecatoria in a carei raza teritoriala defunctul a avut ultimul sau domiciliu.
succesorul care detine cea mai mare cota din imobil poate solicita atribuirea imobilului, cu obligatia platii sultei catre ceilalti erezi.
multumesc pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune adrianateo adrianateo Buna ziua! As dori sa stiu ce, cota parte are un parinte care este in viata si cei patru copii dupa decedarea mamei, cat costa sa deschizi succesiunea, cine o ... (vezi toată discuția)
Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)
Moºtenire tugovanka tugovanka in urma decesului soţului,soţia ce moşteneşte din masa succesorală,care se compune din un apartament,lichidităţi în diferite bănci şi 5 ha de ... (vezi toată discuția)