In cazul in care doua persoane au in proprietate un imobil care nu se poate impartii fizic si nu se ajunge la intelegere din punct de vedere al folosintei ,se procedeaza la partaj in instanta prin vanzare la licitatie (daca niciunul nu-l despagubeste pe celalalt)?
Instrainarea bunului prin vanzare -cumparare reprezinta, in genere, ultima modalitate de imparteala la care recurge instanta de judecata .
Intaietate au modalitatile prin care bunul e partajat in natura , sau e atribuit uneia dintre parti , existand obligatia aferenta de a despagubi , printr-o sulta (care nu prezinta efectul declarativ al partajului).
Vanzarea se poate face prin buna invoiala , sau prin licitatie publica, pretul impartindu-se in conformitate cu acea cota parte definita a dreptului de proprietate (lucru ce nu caracterizeaza proprietatea devalmasa , bunurile comune ale sotilor).
Coproprietatea este exceptia, deci se poate cere oricand in instanta iesirea din forma de indiviziune in care va aflati (cred ca este vorba fie de o coproprietate devalmasa, fie pe cote parti). Iesirea se poate face, in situatia dvs. numai in urma unei hotarari judecatoresti, iar modul de executare propriu-zis al acestei partajari se poate stabili tot de instanta, fiind posibila si vanzarea la licitatie, precum si vanzarea imobilului de catre dvs. (ambele parti, de comun acord) si impartirea pretului. In situatia lipsei oricarei forme de acord, vanzarea la licitatie nu este cea mai probabila si nu intotdeuna cea mai avantajoasa.
Raspunsul trebuie insa nuantat, mai ales daca este vorba de un imobil coproprietate a sotilor divortati (unde se pot stabili si sulte, fct. de masa partajabila) sau a unui imobil mostenit, unde partajul presupune, de asemenea, mai multe aspecte.
Buna seara! Doua persoane au cumparat un imobil, fiind proprietari in parti egale. In prezent unul din proprietari este decedat, acesta avand 5 frati. Cum trebuie procedat pentru vanzarea apartamentului? Este necesara prezenta tuturor fratilor? Daca da, ce se intampla in cazul neprezentarii unuia dintre ei? Acestia pot ceda in favoarea celuilalt proprietar imobilul?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
succesorii coproprietarului trebuie sa procedeze la dezbaterea succesorala si stabilirea cotelor din succesiune .
ulterior, daca va intelegeti, dvs puteti sa vindeti cota - parte din imobil succesorilor coproprietarului decedat sau puteti cumpara de la acestia cota lor parte stabilita in urma dezbaterii succesorale.
daca nu exista intelegere , va trebui sa investiti instanta judecatoreasca cu o actiune avand ca obiect iesirea din indiviziune .
In speta prezentata exista variantele prezentate de roxanel, dar pe langa acestea, avand in vedere ca la mostenire se vine pe clase si pe tulpini si intelegand ca fratii (clasa colateralilor) sunt singurii mostenitori (nu exista descendenti sau ascendenti/clasa ce exclude colateralii si nici sot supravietuitor/cu un drept propriu la mostenire), acestia vor veni toti la mostenirea fratelui lor decedat. Avind in vedere acest fapt, dupa obtinerea certificatului de mostenitor de catre cei 5 (dupa dezbaterea notariala a succesiunii) sau a unei hotarari judecatoresti(in caz ca nu se inteleg cei 5), puteti fie cere iesirea din indiviziune, fie puteti mai intai incheia un contract cu obligatia promisiunii de a contracta (de a va vinde cei 5 dvs. partile ipotetice la care au dreptul pana dupa iesirea lor din indiviziune), dupa care va vor vinde, fiecare partea ce li se cuvine conform obligatiei asumate.