avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire in indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire in indiviziune

Buna ziua! Detin 5/8 dintr-o garsoniera. Mai sunt 3 coproprietari fiecare cu cote egale de 1/8. Cei 3 sunt frati si au primit aceste cote in urma unei succesiuni. Eu am primit cota de 5/8 prin vanzare cumparare cu clauza de habitatie. Unul dintre cei care detin 1/8 a decedat acesta neavand nici un fel de mostenitori decat pe fratii lui ( aceeasi care detin celelalte cote de 1/8).
Se poate deschide procesul de iesire in indiviziune? ( mentionez faptul ca fratii celui decedat refuza sa deschida succesiunea de pe urma fratelui lor)
Cel mai recent răspuns: C.I.AV MONICA GAEA , Avocat 16:55, 28 Ianuarie 2010
se poate deschide procesul de iesire din indiviziune
nimeni nu poate fi obligat sa stea in coproprietate daca nu vrea. Instanta va soma cei 2 sa se prezinte si sa faca succesiunea, ... apoi indiviziunea. Nu uitati sa cereti impartirea cheltuielilor de judecata corespunzator, intre toti!
initial va trebui dezbatuta succesiunea dupa coproprietarul care a decedat .
ulterior se va investi instanta de judecata cu actiunea avand ca obiect iesirea din indiviziune .
daca totusi cei doi frati ai defunctului coproprietar nu sunt de acord sa procedeze la dezbaterea succesiunii dupa fratele lor, puteti solicita dvs. in instanta acest lucru .
taxele de timbru sunt in cuantum de 3% pt. partaj succesoral si 3% pt. iesirea din indiviziune .
sansele sa va fie atribuit dvs. imobilul sunt destul de mari , avand in vedere ca detineti o cota-parte de 5/8 .
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2010
Roxana alina Stancu , Avocat
Dar de ce sa deschid eu succesiune dupa fratele lor daca eu nu il mostenesc. Fratii decedatului sunt cei care trebuie sa deschida succesiune. Eu vreu sa ies in indiviziune. De ce sa platesc eu pentru ei?
solicitați ieșire din indiviziune și nu acceptare succesiune , nu au nici în clin nici în mâneca una cu alta......;)
nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune.Investiti instanta de judecata cu o actiune avand ca obiect iesire din indiviziune,chemand in judecata coproprietarii si anume pe cei doi avand cota de 1/8 plus cota ce le revine ca mostenitori ai defunctului X.
In aceste conditii cotele detinute vor fi : dumneavoastra 10/16,paratii cate 3/16 fiecare.
Veti solicita atribuirea imobilului pentru ca detineti cota cea mai mare si obligarea dumneavoastra la plata sultelor catre parati.Solicitati compensarea cheltuielilor de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitor decedat vali_085 vali_085 Buna ziua! Detin cota de 5/8 dintr-o garsoniera prin contract de vanzare cumparare de la unul din mostenitori. Initial erau 4 si au mai ramas 2. De la unul am ... (vezi toată discuția)
Indiviziune mostenitor decedat vali_085 vali_085 Buna ziua! Detin cota de 5/8 dintr-o garsoniera prin contract de vanzare cumparare de la unul din mostenitori. Initial erau 4 si au mai ramas 2. De la unul am ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune . stelutaalistar stelutaalistar Buna ziua ! Problema are legatura cu o succesiune si cu o iesire din indiviziune. Este vorba de un imobil (casa si teren) ce a fost obtinut de soti in timpul ... (vezi toată discuția)