buna ziua
am fost legitimata si acuzata in elvetia de a ma afla ilegal pe teritoriul elvetian, pe motiv ca nu am viza, mi s a pus interdictie 2 ani cu drept de recurs, pe care l am si facut.Mentionez ca am fost retinuta si interogata despre faptul cum am ajuns in elvetia, declaratie pe care NU am semnat o la insistentele traducatorului roman, nu mi s a adus avocat din oficiu.Intrebarea mea este, din punct de vedere legal, aveau dreptul sa procedeze intocmai?Precizez ca ma aflam in vizita la prietenul meu, care este cetatean elvetian, eram in posesia actelor
Pt a intra in Elvetia nu era nevoie de viza obtinuta in prealabil, pe baza de invitatie sau altfel, dar poate s-au mai schimbat lucrurile deoarece, la un moment dat, elvetienii si-au manifestat dorinta reintroducerii vizelor pt romani. Sa zicem ca nu e nevoie de viza, dar pe pasaport ar trebui sa aveti data intrarii in tara. Aveati voie sa ramaneti numai pt scurt sejur, adica, 90 zile. Acum, depinde la ce data v-au „prins”. Daca trecusera cele 90 de zile probabil ca ar fi fost necesara obtinerea unui... permis de sedere. Daca ati si lucrat in perioada de „scurt sejur” si v-au dovedit...
Poate ati intrat in Elvetia in masina prietenului dv si nu v-au oprit la vama pt un control de rutina – deci, e probabil sa nu aveti o stampila pe pasaport, cu data intrarii... Daca ati plecat cu avionul, cu autocarul ar trebui sa aveti inscrisa o data de intrare in tara aceea.