avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general amortizare program informatic
Discuție deschisă în Contabilitate în general

amortizare program informatic

buna ziua!
am achizitionat un program pentru contabilitate in 09 2010, in valoare de 440 lei.
in luna urmatoare am amortizat accelerat 681=280 440. in fiecare an platesc un contract de service. cand pot sa fac 280=208?
aceeasi situatie pentru modemul de semnatura electronica?
multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 23:43, 5 Februarie 2012
Nu sunt de acord ca programul informatic in valoare de 440 lei sa fie trecut trecut pe 208. Conform Hg 105/2007 : Art. 1
(1)Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe stabilită în condiţiile art. 3 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1.800 lei.

Consider ca si la necorporale trebuia sa se aplice aceasta regula nu numai la mijloace fixe dar asta este legea.... ( l-as fi trecut pe obiecte de inventar si acestea se pot amortiza.)

Fiind astfel inregistrat, trebuia sa-l amortizati liniar -durata 3 ani- , cf art 24(10) din Codul Fiscal -:
10) Cheltuielile aferente achiziţionării de brevete, drepturi de autor, licenţe, mărci de comerţ sau fabrică şi alte imobilizări necorporale recunoscute din punct de vedere contabil, cu excepţia cheltuielilor de constituire şi a fondului comercial, precum şi cheltuielile de dezvoltare care din punct de vedere contabil reprezintă imobilizări necorporale se recuperează prin intermediul deducerilor de amortizare liniară pe perioada contractului sau pe durata de utilizare, după caz. Cheltuielile aferente achiziţionării sau producerii programelor informatice se recuperează prin intermediul deducerilor de amortizare liniară pe o perioadă de 3 ani. Pentru brevetele de invenţie se poate utiliza şi metoda de amortizare degresivă sau accelerată."






carmen01011958 a scris:

Nu sunt de acord ca programul informatic in valoare de 440 lei sa fie trecut trecut pe 208. Conform Hg 105/2007 : Art. 1
(1)Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe stabilită în condiţiile art. 3 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1.800 lei.




Ar trebui sa fiti de acord, inregistrarea este corecta.
art 24 din CF:
(2) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporală care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este deţinut şi utilizat în producţia, livrarea de bunuri sau în prestarea de servicii, pentru a fi închiriat terţilor sau în scopuri administrative;
b) are o valoare fiscală mai mare decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului, la data intrării în patrimoniul contribuabilului;
c) are o durată normală de utilizare mai mare de un an.

Limitarea de valoare se refera numai la imobilizarile corporale, programul informatic fiind o imobilizare necorporala, se amortizeaza pe 3 ani, indiferent de valoarea acestuia.

Eronat este insa folosirea amortizarii accelerate (oricum trecerea la amortizare a val integrale in cazul de mai sus nu are nimic de a face cu amortizarea accelerata), deoarece in alin 10 al art 24 se mentioneaza clar ca programele informatice se amortizeaza liniar.

In ceea ce priveste nota 280 = 208 aceasta se va face la momentul cind firma nu mai foloseste acel program, chiar daca programul va fi integral amortizat dar inca folosit, in balanta trebuie sa se regaseasca prin raminerea in soldul ct 208 si 280.
multumesc mult pentru raspunsuri. soldurile mi se regasesc in balanta. banuiesc ca aceleasi reguli sunt valabile si pentru modemul de semnatura digitala.
Modemul nu este un necorporal, este un echipament- dispozitiv periferic- care asigura transmiterea de informatii intre calculatoare prin linii telefonice; denumirea este o prescurtare a cuvintelor MOdulator - DEModulator.Are rolul de a codifica(modula si demodula) semnale digitate in acustice intre transmitator si receptor.
Programul de contabilitate a fost achizitionat cu o valoare si cu un drept de licenta. Licenta unui astfel de program este anuala, de regula asa ca amortismentul se suporta pe un an. Dar obiectul va ramine in evidenta atita timp cit va fi utilizat de entitatea juridica care l-a achizitionat.
Scoaterea din Activ prin inregistrarea 280-208 se face cu ocazia incetarii utilizarii lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare mijloc fix anmih anmih La ce pozitie se pot incadra licente soft specializat achizitionat prin investitii conform 2139/30.11.2004? (vezi toată discuția)
Perioada de amortizare ioana.diana.cristea ioana.diana.cristea buna ziua. tocmai am consultat nomenclatorul mij fixe si nu am gasit pe ce perioada se amortizeaza licentele (pt windows si diverse licente obligatorii). pana ... (vezi toată discuția)
Cod clasa amortizare anamaneaconta anamaneaconta Se folosete cod de clasa pentru amortizarea unei imobilizari necorporale? in cazul de fata un soft.......daca da care este acel cod? Va multumesc (vezi toată discuția)