avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1525 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Drepturile pacientului - la stomatolog
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Drepturile pacientului - la stomatolog

Buna ziua,

Am fisa pacient la un cabinet de stomatologie, unde merg de vreo 3 ani, de 4-6 ori pe an (in functie de lucrare). Am avut multe lucrari facute la acel cabinet dar de doctori diferiti. La aroape un an (nu mai stiu exact cat timp a trecut) de la ultima lucrare (extractie de nerv) au aparut probleme (posibil ca nervul sa nu fi fost extras corect si a aparut infectia). Vreau sa stiu ce drepturi am, daca trebuie sa platesc din nou lucrarea (dupa extractie, maseaua a fost plombata). Fisa mea ca pacient, cu toate lucrarile facute, ar trebui sa existe inca la ei.
Mentionez ca am mai patit la un cabinet destul de scump, cu cativa ani in urma, sa-mi cada plomba la o saptamana dupa ce au pus-o, si cand am fost sa cer sa-mi se puna alta fara sa mai platesc, a iesit un mare scandal, au spus chiar ca nu au lucrat ei acea plomba. Tot ei mi-au facut la inceput un plan de tratament si un pret pt tot tratamentul, iar pe parcursul lucrarilor, m-am trezit ca nu aveam nici macar jumatate din tratament lucrat si depasisem cu mult pretul dat de ei.
Din cauza acestor 'jecmaneli' de la cabinetele stomatologice, nu prea mai am incredere sa merg la dentist.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat/ o informatie. Nu sunt singura care am trecut prin astfel de intamplari.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gratzielap , utilizator 11:28, 2 Februarie 2012
Drepturile pacientului sunt cele scrise in Legea nr. 46/2003, legea drepturilor pacientului

gratzielap a scris:
La aroape un an (nu mai stiu exact cat timp a trecut) de la ultima lucrare (extractie de nerv) au aparut probleme (posibil ca nervul sa nu fi fost extras corect si a aparut infectia)

La cat timp a trecut de la interventie si pana la aparitia infectiei e putin probabil sa poata fi stabilita legatura de cauzalitate intre manopera medicala si infectie - dar puteti face o radiografie si un dentist va poate spune daca nervul a fost total extras sau ba. Poate a fost extras nervul dintr-o radacina (pentru ca nu era cazul de mai mult) si acum e afectat alt nerv...

gratzielap a scris:
Fisa mea ca pacient, cu toate lucrarile facute, ar trebui sa existe inca la ei

Probabil ca da, insa e trecuta lucrarea in fisa? Aveti chitanta primita pentru lucrarea efectuata?
Chiar si de aveti, nu inseamna, obligatoriu, ca e vina dentistului (in sensul ca a lucrat prost) Sub plomba se pot intampla multe - sa zic asa - in functie de afectiunea tratata: cum am scris mai sus: a fost tratat un nerv si pentru ca dintele sa fie mai rezistent nu s-a extras si nervul neafectat, urmand sa se efectueze alta interventie in caz de necesitate.

Prin cele scrise incerc sa va arat ca e destul de greu sa dovediti culpa dentistului, chiar si daca ar exista - si in unele cazuri e posibil sa nu existe.

Pentru a putea dovedi ca o lucrare a fost facuta intr-un anume cabinet e necesar sa aveti chitanta si factura - in factura sunt scrise operatiile facute, materialele folosite, costul acestora si costul manoperei. Si, fie vorba intre noi: la cate cabinete se elibereaza astfel de facturi? Sau un bon fiscal in care sa fie scrise toate acestea. Sau in fisa pacientului sa fie detailate acestea - dar cum sa fie scrise in fisa daca nu se taie chitante? :(

Din pacate sunt multe chestiuni pe care nu le putem controla si pentru a dovedi ceva ar trebui sa cheltuim o multime de bani, (si) pentru expertize... Ca exemplu: scrie in factura ca se foloseste materialul X (scump) dar, de fapt, va fi folosit materialul Y (ieftin) Cum as putea sti ce si cum daca nu platesc pentru expertizarea materialului?
Va multumesc pentru raspuns! Sunt de acord cu dumneavoastra, prin urmare nu mai incerc sa dovedesc nimic. Am primit doar bonurile fiscale dar nu ma ajuta deloc. In fisa mea, ca pacient, nu stiu ce se completeaza asa ca nu are rost sa ma agit. Multumesc inca o data! O zi frumoasa va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Malpraxis Nicoleta3332 Nicoleta3332 Bună ziua! La inceputul lunii noiembrie m-am adresat la un cabinet stomatologic cu o problemă la o masea. Mi s-a facut extractia de nerv si plombarea ... (vezi toată discuția)
Stomatologie. vasilefoca vasilefoca Buna seara. Am și eu o problema. 2 zile în urma am trecut pe la un cabinet stomatologic pentru o extracție de măsea. Am întrat sa întreb dacă îmi ... (vezi toată discuția)
Problema cu un stomatolog pubela pubela buna ziua am un mare necaz si as vrea sa stiu daca am sorti de izbanda in 2008 m-am adresat unui medic dentist pt mai multe probleme dentare. in urma ... (vezi toată discuția)