avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebare

Am incheiat un contract si am o clauza ca si perioada de proba 90 de zile.Ce inseamna acest lucru? Contractul este pe perioada nedeterminata, dar clauza asta inseamna ca pot sa ma deie afara fara preaviz in 90 de zile calendaristice daca nu le convine ceva???
Cel mai recent răspuns: Ligia Stanescu , Contabil 14:02, 1 Februarie 2012
cate sensuri poate sa aiba perioada de proba pentru tine...? Inseamna ca da pot sa renunte la tine daca nu esti candidatul ideal. Abia dupa aceasta e mai greu putin sa renunte la tine.
Mai jos aveti art. din Codul Muncii referitoare la perioada de proba

ART. 31 Perioada de proba

(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
(5) Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevazut la alin. (5) se reglementeaza prin lege speciala.

ART. 32 – Numarul perioadelor de proba

(1) Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia in perioada de proba leito21 leito21 Tocmai m-am angajat la un loc de munca unde este un contract pe o perioada nedeterminata dar cu o anumita perioada de proba. Intrebarea mea este pot sa imi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, daca am un cim pe perioada nedetermianta, dar care ... Celechi Celechi Buna ziua, Intrebare pentru crestere copil pentru tata Daca am un CIM pe perioada nedetermianta, dar care are clauza de 6 luni pentru perioada de proba, eu ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba pt muncitorii necalificati delia25 delia25 Conform noului cod al muncii muncitorii necalificati ce perioada de proba vor avea? Multumesc. (vezi toată discuția)