avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... despre cazierul judiciar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

despre cazierul judiciar

buna ziua....as vrea si eu sa aflu daca faptele savarsite pana la implinirea varstei de 18 ani se inscriu in cazier ....multumesc
Cel mai recent răspuns: duikan , utilizator 21:21, 1 Februarie 2012
Condamnarile penale date pentru infractiuni date in perioada in care ati avut varsta intre 12 si 18 ani se afla in cazierul judiciar, exceptie face cazul in care ati fost reabilitat de drept/la cerere
am fost condamnat de talharie 1 an si 6 luni cu suspendare .....deci este in cazier ??
Legea 290/2004 privind cazierul judiciar
Articolul 18
În certificatul de cazier judiciar nu se înscriu:
a) sancţiunile penale pronunţate pentru fapte săvârşite în timpul minorităţii;
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
klewos, utilizator
Da, este in cazier
Lucrurile stau in felul urmator.Condamnarile din timpul minoritatii nu creeaza incapacitati sau decaderi si nu pot constitui primul termen al recidivei, conform legii.Astfel ca in cazul acestor condamnari nu este necesara reabilitarea, o cerere de reabilitare ar fi inadmisibila.
Intr-adevar conform Legii 290/2004, art 18, se prevede ca nu se inscriu in cazierul judiciar fapte savarsite in timpul minoritatii.
Tot in legea amintita mai sus, in art. 32, mai exista o prevedere care se refera la posibilitatea formularii unei cereri de rectificare a datelor inscrise in mod gresit in cazierul judiciar.

Astfel,

Cererea de rectificare trebuie motivată şi însoţită de actele doveditoare şi se adresează unităţii de poliţie care a emis certificatul de cazier judiciar, care este obligată să verifice susţinerile petiţionarului, iar în cazul în care constată că s-a înscris o menţiune greşită, procedează la rectificarea datelor şi comunică sau eliberează un nou act în locul celui contestat. Potrivit art. 33 din actul normativ menţionat, persoana căreia i s-a respins cererea de rectificare a cazierului judiciar poate introduce contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea modului de soluţionare, la judecătoria în a cărei rază teritorială de competenţă domiciliază. Contestaţia este scutită de taxă de timbru, iar hotărârea pronunţată este definitivă şi irevocabilă.


Alte discuții în legătură

Stergere cazier milka2013 milka2013 care este modalitatea de stergere a unui cazier la Judecatorie pentru o fapta savarsita in minorat ? si dupa cat timp ? ce urmari are nestergerea acestuia ? ... (vezi toată discuția)
Cazier anca33a anca33a buna ziua daca sunt amenzi neplatite se elibereaza cazierul? multumesc (vezi toată discuția)
Cazier, daca fapta penala a fost savarsita in timpul minoritatii? tess66 tess66 Daca o persoana a furat la 13 ani( are dosar cu amprente atat) si la 18 face scoala de soferi , cazierul este \"curat\" ? Multumesc anticipat ! (vezi toată discuția)