avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Caz penal?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Caz penal?

Buna ziua!
As vrea sa aflu mai multe detalii despre codul de procedura penala in cazul unei infractiuni de fals si uz de fals
Am calatorit cu trenul saptamana trecuta cu legitimatia unui prieten pe care am lipit o poza de-a mea.La un supra control cu politia
din judetul respectiv m-am legitimat inconstient fiind de ce se poate intampla.Politia m-a coborat din tren la prima statie si m-a dus la sectie
sa dau o declaratie.Am dat declaratie cu tot ce am facut in ziua aceea si cum am falsificat legitimatia de student a prietenului meu
speriat fiind de situatie.
Politistul care mi-a luat declaratie mi-a spus ca se va intocmi dosar penal ceea ce m-a cam speriat.
As vrea sa stiu mai multe detalii despre ce s-ar putea intampla si daca e posibil sa imi faca dosar penal.
Si acum 2 zile mi-am dat seama ca am scris ceva gresit in declaratie si as vrea sa stiu daca o pot schimba si daca exista vreun termen
in care se poate schimba declaratia. A trecut o saptamana si 3 zile de la incident.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 16:51, 7 Aprilie 2012
Probabil ca se va realiza un dosar penal si procurorul il poate trimite spre judecare. Recunoasteti vina si nu ingreunati ancheta penala, este spre binele dvs.

Codul Penal prevede:
Art. 288. - Falsificarea unui inscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui in orice mod, de natura sa produca consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.

Falsul prevazut in alineatul precedent, savarsit de un functionar in exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Sunt asimilate cu inscrisurile oficiale biletele, tichetele sau orice alte imprimate producatoare de consecinte juridice.

Tentativa se pedepseste.

Art. 291. - Folosirea unui inscris oficial ori sub semnatura privata, cunoscand ca este fals, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani cand inscrisul este oficial, si cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda cand inscrisul este sub semnatura privata.

Art. 293. - Prezentarea sub o identitate falsa ori atribuirea unei asemenea identitati altei persoane, pentru a induce sau a mentine in eroare un organ sau o institutie de stat sau o alta unitate dintre cele la care se refera art. 145, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza incredintarea unui inscris care serveste pentru dovedirea starii civile ori pentru legitimare sau identificare, spre a fi folosit fara drept.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
veti fi citat si atunci puteti declara despre erori si sa solicitati consemnarea noilor date.
veti fi acuzat de fals si uz de fals.
Politistu care mi-a luat declaratie mi-a spus ca nu se pune problema de inchisoare ci de o amenda administrativa deoarece am cooperat cu politia mi-am recunoscut fapta, nu am mai avut antecedente penale si mi-a parut rau...Exita totusi posibilitatea sa fac puscarie?:(
Si as mai vrea sa stiu ceva.Am citit undeva pe internet ca exista o posibilitate de stergere a cazierului dupa cativa ani cu conditia sa nu mai faci nimic in perioada aia.
Exista aceasta posibilitate? si dupa cat timp se poate face cererea de reabilitare?
Stati linistit ca nu veti face inchisoare. Daca nu aveti antecedente penale, va recunoasteti fapta si cooperati cu organele de urmarire penala aveti sansa sa luati doar o amenda administrativa care se da de catre procuror, deci nu mai ajungeti in fata instantei.
Amenda administrativa nu se inscrie in cazier.
Ati savarsit infractiunile de fals material in inscrisuri oficiale si fals privind identitatea.
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
ContSters178374, utilizator

Alte discuții în legătură

Fals si uz de fals (cred) Baqherra Baqherra Buna ziua tuturor \"Pe 17.07.2011 am gasit o legitmimatie de sudent si un cupon de calatorii cu reducere 50% pt CFR si aveam intentia de a le preda ... (vezi toată discuția)
Apelez la dumneavoastra in speranta ca ma veti ajuta... aemeth aemeth Ma numesc xxx si apelez la dumneavoastra in speranta ca ma puteti indruma pt a-mi rezolva problema.Recent am fost implicat intr-o situatie in care mi s-au ... (vezi toată discuția)
Falsificarea unui inscris sub semnatura privata cristian x cristian x In urma ca cca. 2 ani am infiintat o firma intr-un mod nu tocmai legal, mai exact am semnat eu in locul vecinilor, parintilor si al administratorului de ... (vezi toată discuția)