L230/2007
Art. 34. - (1) Administrarea, intretinerea, investitiile si reparatiile asupra proprietatii comune sunt in sarcina asociatiei de proprietari.
HG 1588/2007
Art. 17. — (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
s)ia toate masurile pentru aducerea Ia starea dinaintea producerii evenimentului a zonei In care se efectueazã reparatii Ia partile comune, urmand ca sumele aferente reparatiilor respective sa fie suportate de toti proprietarii, proportional cu cota indiviza.
[...]
Art. 43. — Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiiIor cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Acum, sa analizam putin problema.
Teava cu problema este comuna si deci reparatia ei se suporta de catre toata lumea, sau se poate decide doar asupra tronsonului de apartamente deservit. Pana aici cred ca e clar, si ne spuneti ca s-a si facut.
Mai departe, interventia asupra respectivei tevi se face prin deteriorarea altor zone, ca nu ai incotro. Deci daca darami un perete ca sa schimbi o teava, e normal sa si repari acel perete.
In general, cheltuielile se impart dupa cateva criterii simple: modul de generare al cheltuielii, daca e sau nu contorizata, daca tine sau nu seama de numarul de persoane si/ sau numarul de apartamente.
In cazul de fata, cheltuiala de reparatie a peretelui/ mastii/ ce-o fi acolo este generata de distrugerea ei din cauza interventiei la teava respectiva. Necesitatea interventiei este data de defectarea tevii. Prin translatie: defectarea tevii genereaza cheltuiala de reparare a peretelui. Teava fiind comuna, cheltuiala de reparatie a ei dar si alte cheltuieli de interventie trebuie suportate de asociatie (fie ca vorbim de 100% proprietari, inclusiv Dvs. sau de tronsonul deservit, dupa cum se decide)