Tatal meu are 59 de ani si a vrut sa se pensioneze anticipat.Totul parea in regula dar cei responsabilio nu ii recunosc clasa 2 de munca desi in cartea de munca este specificat acest lucu iar printr-o adeverinta de la combinatul de celuloza si hartie unde a lucrat se adevereste acest lucru.
Unde este adevarul?de ce nu i se recunoaste clasa 2 de munca daca este trecuta in cartea de munca?
Pot inspectorii de la casa de pensii sa ignore acest aspect?
Va multumesc anticipat si astept un raspuns!
Nu mai avem siguranta ce reprezinta la aceasta ora grupa a doua de munca, dar nu e normal sa nu fie recunoscuta daca ea exista cu adevarat.
Trebuie sa-i intrebati pe ei de ce nu vor sa o recunoasca.:fight:
multumesc pt raspuns...dar daca nu vor sa recunoasca ce mijloace legale am sa-i ''conving'' sa recunoasca existenta grupei 2 de munca....e scris negru pe alb in cartea de munca grupa 2 de munca
1. Nu e suficienta inscrierea in carnetul de munca, trebuie si o adeverinta in care se trece si actul normativ in baza caruia a beneficiat de grupa II de munca. Cei de la Serviciul de Personal de la fostul loc de munca stiu cum se face o asemenea adeverinta. Intrebati-i, totusi, pe cei de la Pensii care este motivul (si sa va dea scris acest lucru).
2. Incercati o sesizare si la CNPAS la tel: 0800.826.727 (gratuit).
3. Daca nici asa nu va ia in calcul grupa de munca aveti posibilitatea actionarii in judecata a Casei de Pensii respective.
Domnule Tudor Valeriu, tatal meu a lucrat 27 ani ,6 luni si 16 zile dupa cum urmeaza:
1. 01-08-1969--01-10-1972 invatamant
2. 25-12-1972--15-07-1996 angajat la Combinatul de Celuloza si Hartie Braila (combinat chimic)-functie administrativa
De la aceasta unitate am anexat la cererea de pensionare anticipata o adeverinta ce contine urmatoarele informatii: acordarea gr 2 de munca conform ord. mmos 50/1990 anexa 2 pozitia 167 pentru perioada 25-12-1972--01-10-1994.Deasemenea adeverinta continea urmatoarea informatie:reglementarile privind gradul 2 de munca sunt aprobate prin hotararea consiliului de administratie nr.7 din 1993 si contracetele colective de munca la nivel de unitate.
Totodata tatalui meu i-a fost acordat spor de vechime 20% pt perioada 01-04-1992--01-10-1994;si 15% pentru perioada 01-10-1994--15-07-1996.Deasemenea detine spor de conditii grele conform HG 811/1990 scr moms1401/1990si ccm aplicabile dupa cum urmeaza:5 % 01-06-1990--01-07-1990 si 15% pt perioada 01-07-1990--01-11-1993.
3. din 1996 timp de 1 an 3 luni si 19 zile a avut calitatea de asigurat fiind administrator la o societate
Si cu toate acestea nu ii este recunoscut gradul 2 de munca desi a lucrat intr-un combinat chimic cu multe noxe!
Va rog frumos sa-mi spuneti daca tatal meu poate fi pensionat anticipat si daca da care ar fi calea cea mai buna pt realizarea acetui lucru.
Va multumesc anticipat!
Nu poate fi pensionat anticipat, intrucat nu a realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege.
Stagiul total de asigurare pe care il are tatal dvs este de 28 ani 10 luni si 5 zile (perioada lucrata la care se adauga perioada in care a avut calittaea de asigurat).
Asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare.
Asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
Grupa de munca
Annesapa
In perioada 01.01.1976 - 31.12.1989 am lucrat intr-un institut de cercetare-proiectare in calitate de tehnician proiectant. Pentru aceasta perioada mi s-a ... (vezi toată discuția)