avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale imprumut intre societati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

imprumut intre societati

Buna seara,
Cum apreciati urmatoarea situatie:
Soc. comerciala cu sediul in strainatate,asociat intr-un SNC in Romania.
Poate SNC-ul sa acorde un imprumut esalonat pana la 150000 euro, societatii din strainatate ?
Daca da, care credeti ca este textul de lege din codul fiscal.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 14:34, 22 Februarie 2012
Din punctul meu de vedere da deoarece exista o relatie de afiliere intre societatii (conform art. 7 pct. 21 Cod fiscal) si fac parte din acelasi grup economic.
cam riscanta operatiunea...

www.avocatnet.ro/content/art...
De acord cu cele afirmate de lucian huzum.

In plus, operatiunea este permisa si de art. 272 alin. (3) din Legea nr. 31/1990.

Imprumuturile, creditarile, facilitatile financiare acordate intre societatile din cadrul unui grup nu constituie infractiune, chiar daca ar fi in paguba uneia dintre societatile din cadrul grupului.
Decretul 31/1954 a fost abrogat de Legea pentru aprobarea noului Cod Civil. Stiti daca alta lege (LSC) prevede nulitatea imprumutului fara dobanda intre societati? Se merge pe interpretarea art. 1 din Legea 31/1990? Deci se pot face imprumuturi intre societati daca sunt cu dobanda? Sau si pentru acest gen de imprumut trebuie ca SC sa aiba autorizata aceasta activitate?
Societatile din cadrul aceluiasi grup economic, respectiv intre care exista relatie de afiliere definita conform prevederilor art. 7 pct. 21 Cod fiscal, se pot imprumuta intre ele, cu sau fara dobanda. Daca se acorda imprumuturi altor entitati, fata de care nu exista nici un fel de relatie de afiliere, obligatoriu aceasta activitate trebuie autorizata in conditiile legale, societatea care acorda imprumutul sa aiba obiect de activitate corespunzator, autorizatie de functionare din partea BNR etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O societate poate credita o alta societate? monyka_monda monyka_monda Buna ziua va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Societatea X este asociat la societatea Y. Intrebare: Soc X poate credita soc Y, cu Contract de ... (vezi toată discuția)
Acordarea de imprumuturi fara dobanda de catre un srl Alexandraaaa Alexandraaaa Problema mea sta in felul urmator: Un SRL acorda imprumuturi fara dobanda unor pers fizice si juridice, fara sa aiba in obiectul de activitate acordarea de ... (vezi toată discuția)
Imprumut actionar Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Cunoaste cineva o prevedere legala prin care un actionar poate fi imprumutat de firma cu o suma de pana la 5000 euro pana la ridicarea dividendelor?eu recunosc ... (vezi toată discuția)