Am si eu 2 intrebari:
1)dupa cat timp de la obtinerea diplomei de drept pot sustine examenul de intrare in barou?(exista anumite conditii?)
2)dupa cat timp de la intrarea in barou pot reprezenta un client in proces?
Daca exista anumite lucruri pe care ar trebui sa le stiu va rog frumos sa mi le spuneti...
1) Dupa obtinerea diplomei de drept se organizeaza anual concursuri de intrare la sfarsit de an, iar conditiile sunt afisate la baroul in care doriti sa va inscrieti.
2) Dupa absolvirea examenului de intrare in barou, puteti sustine ca avocat stagiar procese doar la judecatorie imediat dupa ce primiti decizia de intrare.
Principala diferenta este ca puteti reprezenta clienti doar la judecatorie si nu la alte instante superioare. Stagiatura dureaza 2 ani, avand ca si conditie semnarea unui contract de colaborare cu un 'maestru'.
raspuns:
1. Dupa obtinerea diplomei de licenta in drept, poti sustine examenul de primire in profesia de avocat incepand cu prima sesiune organizata de UNBR prin intermediul INPPA-ului, de obicei se organizeaza toamna. Conditiile de inscriere si procedura sunt cele prevazute de legea nr. 51/1995 in art. 12 si de statutul profesiei.
2. Din momentul obtinerii deciziei de intrare in profesie trebuie sa inchei un contract de colaborare sau salarizare in cadrul profesiei cu un avocat care indeplineste conditiile pentru a fi indrumator de stagiu. Dupa inregistrarea contractului la Barou se va emite decizia de inscriere in tabloul avocatilor, de la acea data putand reprezenta clientii maestrului in fata instantelor, poti pune concluzii doar in fata instantei judecatoriei.
Sunt contracte de colaborare ca avocat stagiar prin care se poate sa reprezenti clientiilor tale cu anumite conditiile. Cititi cu atentia modificarile aduse de Hotararea nr. 15/2011 pentru modificarea si completarea Statutului profesiei de avocat adoptata prin Hotărâre nr.64 din 3 decembrie 2011 (M.Of. nr. 898/19 dec. 2011) precum anexele.
Examen barou
flo21
Buna, tuturor, va rog sa ma ajutati cu urmatoarele informatii , si anume:
1.se poate da examen pt avocat stagiar fara sa ai un contract de colaborare cu un ... (vezi toată discuția)
Stagiar 2009
bissy_ralu
Dragii mei, am si eu o intrebare: pentru stagiatura, e obligatoriu sa-mi gasesc un avocat in circumscriptia curtii de apel unde dau examen, sau e posibil sa ... (vezi toată discuția)