avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Camatarie
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Camatarie

In urma cu ceva timpam imprumutat de la un cunoscut suma x. Am facut chitanta de mana cu un martor (fara notar sau imobile puse gaj) care arata in felul urmator: Subsemnatul, domiciliat, posesor al, am primit suma de y (y reprezentand banii luati + dobanda) de la xulescu, domiciliat, posesor al, obligandu-ma sa restitui suma pana la data de. data, semnaturile noastre si ale martorului. La termenul scadent camatarul mi-a cerut intreaga suma specificata pe chitanta de mana (adica suma imprumutata + dobanda) chiar daca lunar am platit aceea dobanda de 10%/luna. Cand plateam dobanda lunara nu am mai facut alte chitante de mana din care sa reiasa acest lucru. Termenul de pe chitanta este peste o saptamana. Eu recunosc ca am luat suma x de la el si aceea suma mi s-ar parea corect sa o inapoiez deoarece dobanda lunara a fost platita. CE POT FACE DIN PUNCT DE VEDERE LEGAL???
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 09:50, 2 Februarie 2012
Sesizare oficiala la politie
Legea nr 216/2011 publicata in Monitorul Oficial Partea I nr 827/27.XI.2011 privind interzicerea activitatii de camatarie
Art. 3. — (1) Darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana neautorizata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.
(2) Sumele de bani obtinute prin savarsirea infractiunii prevazute la alin. (1) se confisca.



Multumesc de raspuns! Dar cum pot dovedi ca am luat imprumut decat suma x si nu suma Y (x+dobanda) care este trecuta pe chitanta de mana? Pot apela la sms-uri sau discutii telefonice inregistrate fara ca el sa stie?
Nu prea poti. Discutiile telefonice inregistrate de tine fara acordul lui nu sunt proba in instanta. Poti insa dovedi cu chitante ca i-ai platit suma de x, reprezentand parte din valoarea debitului.
si cum chitante nu sunt..
Nu aveti cum dovedi ca suma a fost X si nu Y, iar daca va actioneaza in judecata pt suma, poate doar cu martori daca au fost, sa dovediti ca ati platit lunar din acea suma.
Eu as zice sa nu faceti plangere la politie cat nu aveti cum dovedi, cat dvs ati semnat pt o suma care cuprindea si dobanda.
Daca ati facut chitanta cand ati primit banii, trebui sa procedati la fel si la inapoierea lor.
jackiss a scris:

Pot apela la sms-uri sau discutii telefonice inregistrate fara ca el sa stie?

Inregistrarile audio video pot fi apreciate drept probe numai daca sunt autorizate motivat de procurorul desemnat,in temeiul disp art 91*1 codul de procedura penala

Alte discuții în legătură

Am împrumutat unei persoane 10000 de euro acum 10 ani în baza unui contract de mână Ramonap Ramonap Am împrumutat unei persoane 10000 de euro acum 10 ani în baza unui contract de mână între mine și el. Persoana respectiva s.a angajat să plătească ... (vezi toată discuția)
Este legal asa ceva ?- imprumut cu dobanda intre persoane fizice ionut_badea ionut_badea Buna ziua, In primul radnd imi cer scuze daca am catalogataceasta problema in categoria gresita. Problema este urmatoarea: Tatal meu a luat bani cu ... (vezi toată discuția)
Camatari daiana_raluca daiana_raluca va rog sa ma ajutati intr-o problema! Sotul meu a imprumutat de la un camatar 3000 de euro acum 3 ani.In tot acest timp i-a platit acestuia 150 de euro pe luna ... (vezi toată discuția)