In primul radnd imi cer scuze daca am catalogataceasta problema in categoria gresita.
Problema este urmatoarea:
Tatal meu a luat bani cu imprumut de la o persoana.
Ei au facut un act de "mana" fara notar sau ceva de genul, un simplu act in care apar datele din buletin.
Actul are o partea in care spune: Mentionez ca daca nu voi retitui suma pana la data de X, ma oblig sa il restitui domnului Z o dobanda de 1% pt fiecare zi care a depasit data de X.
Este legal acest act?
Se poate actiona in instanta pe baza lui? (nu exista martori)
Persona care a cordatat imprumutul se ocupa cu asa ceva (adica face un fel de camatorie pe la tara cu oameni care nu stiu prea bine daca este legal sau nu)
Mentionez ca Domnul care a dat imprumutul ameninta ca se va duce in instanta ca sa "ia casa" citez.
Suma este una modica sa zicem
dar acel 1% pe zi isi spune cuvantul.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Multumesc anticipat!
Este greu de spus.
Unele instante pot considera intr-un fel iar altele in alt fel.
Dupa parerea mea aceste penalitati nu vor fi recunoascute de instanta daca va fi chemat in judecata si se va apara corespunzator.
Intr-adevar...camataria se pedepseste cu inchisoarea... si acest tip de act " contract de imprumut cu dobanda " pe care tatal dumneavoastra l-a incheiat ar fi trbuit sa il incheie in forma autentica pentru a fi respectata nivelul de dobanda legala stabilit de Ordonanta nr. 9/2000.
Totusi legislatia prevede ca se pot incheia contracte sub semnatura privata intre persoane fizice si fara autentificarea notarului si in acest caz se poate percepe o dobanda legala prevazuta de ordonanta nr. 9/2000 care prevede in legatura cu dobanda ca in raporturile civile (cum e si cazul imprumutului intre persoane fizice) nivelul dobanzii in contractele civile nu poate depasi nivelul dobanzii legale cu mai mult de 50% pe an. De asemenea, dobanda se calculeaza numai la suma imprumutata, nu la suma la care s-au aplicat deja dobanzi, un astfel de calcul fiind strict interzis de lege. Dobanda se poate plati si in avans cu cel mult 6 luni de zile
Daca tatal dumneavoastra a incheiat acest contract cu nerespectarea conditiilor prevazute de lege, si prin vicierea consimtamantului atunci contractul e lovit de nulitate absoluta.
Incercati sa atacati contractul in instanta si daca se incadreaza in dispozitiile legii nr 216/2011 care incrimineaza camataria ca reprezentand darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana neautorizata. Ea constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Daca se incadreaza si in aceste dispozitii atunci incercati sa va adresati si parchetului cu o plangere in acest sens.
Nu cred ca se incadreaza pe infractiunea de camatarie din mai multe motive.
Este permis impumutul cu dobanda intre persoanele legii.
Nulitatea vizeaza cel mult clauza respectiva si nu contractul in intregul sau.
Aceasta ar insemna insa sa fie dat in judecata ceea ce nu cred ca se va intampla.
Cămătărie
GustavAurelian
Am împrumutat niște bani unor persoane.Sumele nu erau foarte mari și am cerut o mica dobânda. Politia ma acuza de cămătărie, ce pedeapsă pot primi? Au ... (vezi toată discuția)