avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Este legal asa ceva ?- imprumut cu dobanda intre ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Este legal asa ceva ?- imprumut cu dobanda intre persoane fizice

Buna ziua,

In primul radnd imi cer scuze daca am catalogataceasta problema in categoria gresita.
Problema este urmatoarea:
Tatal meu a luat bani cu imprumut de la o persoana.
Ei au facut un act de "mana" fara notar sau ceva de genul, un simplu act in care apar datele din buletin.
Actul are o partea in care spune: Mentionez ca daca nu voi retitui suma pana la data de X, ma oblig sa il restitui domnului Z o dobanda de 1% pt fiecare zi care a depasit data de X.

Este legal acest act?
Se poate actiona in instanta pe baza lui? (nu exista martori)
Persona care a cordatat imprumutul se ocupa cu asa ceva (adica face un fel de camatorie pe la tara cu oameni care nu stiu prea bine daca este legal sau nu)
Mentionez ca Domnul care a dat imprumutul ameninta ca se va duce in instanta ca sa "ia casa" citez.
Suma este una modica sa zicem
dar acel 1% pe zi isi spune cuvantul.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:02, 7 Mai 2012
Este greu de spus.
Unele instante pot considera intr-un fel iar altele in alt fel.
Dupa parerea mea aceste penalitati nu vor fi recunoascute de instanta daca va fi chemat in judecata si se va apara corespunzator.
~ Conținut șters la cerere ~
Intr-adevar...camataria se pedepseste cu inchisoarea... si acest tip de act " contract de imprumut cu dobanda " pe care tatal dumneavoastra l-a incheiat ar fi trbuit sa il incheie in forma autentica pentru a fi respectata nivelul de dobanda legala stabilit de Ordonanta nr. 9/2000.
Totusi legislatia prevede ca se pot incheia contracte sub semnatura privata intre persoane fizice si fara autentificarea notarului si in acest caz se poate percepe o dobanda legala prevazuta de ordonanta nr. 9/2000 care prevede in legatura cu dobanda ca in raporturile civile (cum e si cazul imprumutului intre persoane fizice) nivelul dobanzii in contractele civile nu poate depasi nivelul dobanzii legale cu mai mult de 50% pe an. De asemenea, dobanda se calculeaza numai la suma imprumutata, nu la suma la care s-au aplicat deja dobanzi, un astfel de calcul fiind strict interzis de lege. Dobanda se poate plati si in avans cu cel mult 6 luni de zile
Daca tatal dumneavoastra a incheiat acest contract cu nerespectarea conditiilor prevazute de lege, si prin vicierea consimtamantului atunci contractul e lovit de nulitate absoluta.
Incercati sa atacati contractul in instanta si daca se incadreaza in dispozitiile legii nr 216/2011 care incrimineaza camataria ca reprezentand darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana neautorizata. Ea constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Daca se incadreaza si in aceste dispozitii atunci incercati sa va adresati si parchetului cu o plangere in acest sens.


Nu cred ca se incadreaza pe infractiunea de camatarie din mai multe motive.

Este permis impumutul cu dobanda intre persoanele legii.

Nulitatea vizeaza cel mult clauza respectiva si nu contractul in intregul sau.
Aceasta ar insemna insa sa fie dat in judecata ceea ce nu cred ca se va intampla.

~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Se considera camatarie giovana giovana am imprumutat unei cunostinte 5000 de euro trebuia sa mii restitue in termen de 3 luni si nu mia restituit suma. am cazut de comun acord sa facem un cuntract ... (vezi toată discuția)
Cămătărie GustavAurelian GustavAurelian Am împrumutat niște bani unor persoane.Sumele nu erau foarte mari și am cerut o mica dobânda. Politia ma acuza de cămătărie, ce pedeapsă pot primi? Au ... (vezi toată discuția)
Am împrumutat unei persoane 10000 de euro acum 10 ani în baza unui contract de mână Ramonap Ramonap Am împrumutat unei persoane 10000 de euro acum 10 ani în baza unui contract de mână între mine și el. Persoana respectiva s.a angajat să plătească ... (vezi toată discuția)