avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... se considera camatarie
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

se considera camatarie

am imprumutat unei cunostinte 5000 de euro trebuia sa mii restitue in termen de 3 luni si nu mia restituit suma. am cazut de comun acord sa facem un cuntract prin notariat si sa mii restuie la un anumit termen. se poate considera camatarie dupa noul cod civil?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:10, 3 Mai 2012
Camatarie se considera daca solicitati dobanda la bani mai mare decat dobanda legala pt ca nu sunteti institutie financiara

legea 216/2011

Art. 2
In intelesul prezentei legi, termenii de mai jos au urmatoarea semnificatie:
a) camata —= dobanda pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut;
b) camatar =— persoana fizica ce da imprumuturi banesti in schimbul unei camete.

Art. 3
(1) Darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana neautorizata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2012
gi-jane2, moderator
Nu este camatarie daca nu percepeti dobanda,daca in contract treceti doar suma pe care ati imprumutat-o . Oamenii se mai imprumuta intre ei, insa atunci cand este pretinsa dobanda sau garantii , se poate intrepreta ca este un act de camatarie .Astfel, Art. 3 din Legea 216/2011 privind interzicerea activitatii de camatarie prevede:
(1) Darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana neautorizata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.
(2) Sumele de bani obtinute prin savarsirea infractiunii prevazute la alin. (1) se confisca.

in caz ca nici in baza contractului nui pot recupera ce pot face?
veti merge cu acel contract direct la un executor judecatoresc care dupa ce obtine incuviintare de la instanta, ii poate executa silit bunurile/veniturile ( cu conditia sa aiba ce)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cămătărie GustavAurelian GustavAurelian Am împrumutat niște bani unor persoane.Sumele nu erau foarte mari și am cerut o mica dobânda. Politia ma acuza de cămătărie, ce pedeapsă pot primi? Au ... (vezi toată discuția)
Am împrumutat unei persoane 10000 de euro acum 10 ani în baza unui contract de mână Ramonap Ramonap Am împrumutat unei persoane 10000 de euro acum 10 ani în baza unui contract de mână între mine și el. Persoana respectiva s.a angajat să plătească ... (vezi toată discuția)
Camatarie gancuta gancuta buna ziua am o problema cu un fost executor am luat bani cu camata de la el bine inteles ca el nu recunoaste nodeschis proces in care el zice ca era ... (vezi toată discuția)