buna ziua. am rugamintea de a ma ajuta cu un sfat in urmatoarea problema.
mi se solicita, pentru un viitor angajat, sa introduc in contract o clauza de loialitate. in conceptia conducerii, acesta clauza presupune ca angajatul pe langa salariul x si primeste in plus o indemnizatie de loialitate y. daca pleaca mai repede de o anumita perioada de timp trebuie sa returneze indemnizatia de loialitate.
mie mi se pare aubuziva aceasta clauza, deoarece consider ca incalca principiile mentionate la art. 3 din CM.
ce parere aveti?
CM Art. 37:
"Drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre angajator si salariat se stabilesc potrivit legii, prin negociere, in cadrul contractelor colective de munca si al contractelor individuale de munca."
Referitor la art. 3 din CM la care faceti referire: acesta va da libertatea de a semna sau nu contractul in forma propusa de angajator, in plus clauza propusa de acesta nu ingradeste cu nimic drepturile prevazute de art. 3 CM.
Va puteti angaja ulterior in alta parte iar in ceea ce priveste suma ce ati primit-o ca spor de loialitate, returnarea ei este o obligatie contractuala a carei indeplinire poate fi ceruta in instanta de angajator daca nu consmimtiti sa o returnati de buna voie.