avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prima de fidelitate, obligatie de restituire la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prima de fidelitate, obligatie de restituire la parasirea firmei inainte de un anumit termen

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in chestiunea legata de acoradrea primei de fidelitate. In ce masura angajatorul are dreptul de a stipula in oferta si contract acordarea unei prime de fidelitate lunare care, in eventualitatea deciziei angajatului de a parasi firma mai devreme de X ani, acesta se obliga sa o returneze angajatorului integral? Este legala aceasta formula?

Va multumesc frumos!


Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2015
Mihaela0215, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:10, 8 Octombrie 2015
In contractul de munca se poate stipula o clauza de confidentialitate si acordarea unui spor de confidentialitate.
De asemenea, in c.i.m. se pot prevede situatiile pentru care se acorda acel spor si situatiile in care nu se mai acorda acel spor.
Se poate insa solicita returnarea acelui spor?
Multumesc!
Restituirea ar fi posibila numai in care se dovedeste ca nu trebuia platit acel spor.
Multumesc!

Fidelitatea, in acest caz, se refera la faptul ca angajatul respectiv nu paraseste compania, si nu se refera la confidentialitate.
Practic, intentia angajatorului este de a se asigura prin aceasta "prima de fidelitate" de o stabilitate a angajatului in companie.Cu cat perioada de angajare creste, cu atat suma de restituit este mai mare, daca angajatul se hotaraste sa plece inainte de x ani, prevazut in contract.

Obligaţia de fidelitate nu îl împiedică pe salariat să lucreze în cumul de funcţii/posturi, dacă printr-un astfel de cumul nu îI concurează pe angajatorul său (primar).

Art.3
...
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
...

Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 195 alin. (1) din Codul muncii - in prezent art.198 alin.1C.mun. -. (Ion Traian Ştefănescu, Şerban Beligrădeanu, Prezentare de ansamblu şi observaţii critice asupra noului Cod al muncii, în Dreptul nr. 4/2003, p. 64)

Clauza de stabilitate are rolul de a garanta salariatului menţinerea sa în unitate o perioadă certă de timp. Scopul clauzei de stabilitate este acela că angajatorul să se oblige să nu îl concedieze pe salariat (pentru cauze neimputabile acestuia), garantându-i o stabilitate relativă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termeni și obligatii in contractul individual de munca Gică_46 Gică_46 Lucrez in Suedia detașat de la o firmă din România.Firma Românească cu care am încheiat contractul de munca a stipulat in contractul de munca ca in cazul ... (vezi toată discuția)
Clauza formare profesionala tirsecristian tirsecristian buna ziua as vrea sa stiu si eu, va rog, daca in contractul individual de munca nu este stipulata nici o clauza de formare profesionala dar este stipulata in ... (vezi toată discuția)
Clauza in conventia civila de prestari servicii raluca0elena raluca0elena [i]2. In cazul in care salariatul/angajatul reziliaza conventia civila de prestari de servicii inauntrul termenului de 1 an prevazut la cap. II/pct. 1, se ... (vezi toată discuția)