avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pentru cresterea copilului dupa somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pentru cresterea copilului dupa somaj

Buna ziua.
Am tot citit ce implica concediul de crestere copil si am totusi mai multe neclaritati. Poate ma ajutati, va rog.
De la 01.02.2012 sunt in somaj, sunt insarcinata si urmeaza sa nasc pe 06.06.2012.
Medicul de familie mi-a spus ca in concediu prenatal intru de la 01.04.2012.
Intrebarile mele sunt:
1. Care perioada se ia in calcul la concediul de crestere copil (ma refer la indemnizatie, adica la cei 2 ani)? Intra la calcul si concediu prenatal (adica cel de dinaintea nasterii) si perioada asta de somaj? sau se calculeaza perioada de pana la inceperea somajului?
2. Ideea este ca in cele 24 de luni anterioare nasterii (06.06.2012) am doua angajari la 2 societati diferite, si somaj de 2 ori (inclusiv cel de anul acesta de la 01.02.2012). Trebuie sa-mi fac griji? Pot pierde indemnizatia? Am avut grija sa am continuitate, atat la trecerea in somaj cat si la angajari.
3. In cazul in care una din societati la care am lucrat este in faliment, ce ma fac? documentele care imi vor fi necesare la dosarul de indemnizatie de unde le pot procura la ora asta? De la aceasta societate nu mai gasesc pe nimeni.
Va multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:16, 22 Februarie 2012
1. - Pentru indemnizatia pentru CCC se iau in calcul toate veniturile nete profesionaledin cele 12 luni premergatoare nasterii.
- Aduceti adeverinta tip pentru CCC de la toti angajatorii la care ati lucrat in aceasta perioada.

2. - In cele 12 luni intra lunile in care ati lucrat, lunile in care ati fost in somaj, lunile de concediu de sarcina (prenatal) cu salariile si indemnizatiile incasate in acele luni.
- Incepand cu data solicitarii CCC trebuie sa aveti suspendate sau incetate toate contractele individuale de munca sau alte contracte prin care beneficiati de salariu sau altfel de remunerare imozabila.

3. Daca unul din angajatori este in faliment atunci va adresati lichidatorului judiciar al firmei care este obligat sa va elibereze actele necesare.
Inca o intrebare. La calculul concediului prenatal (cele 126 zile) vor intra la calcul si lunile de somaj?
Daca nasc pe 06.06.2012, prind 2 luni de somaj: febr si martie, iar in concediu prenatal teoretic trebuie sa intru pe 01.04.2012. Stiu ca e vb despre sase luni, dar nu stiu daca intra si somajul la calcul...si care este procentul? tot 75%.?
Va multumesc. Imi sunteti de un real ajutor.
1. In baza de calcul pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) se iau cele 6 luni anterioare in care intra si perioada de somaj cu indemnizatia aferenta.
2. In cazul concediului de maternitate procentul este de 85%.
Buna ziua ma aflu intr-o situatie asemanatoare cu cea a doamnei Dana Rod.
Am aflat foarte multe raspunsuri din ceea ce iati explicat dumneaei dar as mai avea o intrebare.
In cazul concediului de maternitate procentul este de 85% din venitul net sau brut?
Eu am 4 luni de sarcina si in 2 saptamani maxim intru in somaj pentru ca firma intra in faliment.
Am un salariu bunicel care cu contributiile la zi imi permitea sa iau indemnizatia de 2 ani 1100 ron. Daca procentul este de 85% din brut chiar si cu 2 luni de somaj m-as incadra intr-o suma apropiata.
Multumesc anticipat.


Conform OUG 158/2005 in baza de calculul indemnizatiei pentru concediu medical intra veniturile brute.

Alte discuții în legătură

Calculul pentru concediul de maternitate Hellenas Hellenas Buna ziua, As dori si eu o informatie cu privire la calculul pentru concediul de maternitate. Sunt angajata din aprilie, am ramas insarcinata, urmez sa ... (vezi toată discuția)
Plata concediu prenatal adyna_me adyna_me Buna ziua, Sunt insarcinata in luna a 6a si ar trebui sa intru in concediu prenatal la 1 oct urmand sa nasc pe 20 nov. As dori sa stiu daca concediul ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal marusia80m marusia80m Buna ziua, as vrea sa stiu daca procentul de 85 % de la concediu prenatal si cel pentru cresterea copilului se calculeaza din venitul net sau 85 % din venitul ... (vezi toată discuția)