As dori si eu o informatie cu privire la calculul pentru concediul de maternitate.
Sunt angajata din aprilie, am ramas insarcinata, urmez sa nasc la anul viitor prin ianuarie. Datorita faptului ca sarcina mea este cu probleme doresc sa intru in prenatal care stiu ca se plateste 85% stiu ca se poate lua 120 de zile din care 42 de zile trebuie sa fie neaparat dupa nasterea copilului.
Ce as dori sa stiu este cum se ia in calcul prenatalul la concediul de maternitate??? adica cat se ia pentru lunile in care sunt in prenatal, cat am pe cartea de munca sau ...???
Si de cand as putea sa intru in prenatal???
Vreau sa mentionez faptul ca am fost studenta neangajata pana in anul 2011 apoi am intrat in somaj si inainte sa mi se termine somajul m-am angajat, din cate stiu am continuitate, deci ca pot intra in maternitate.
As dori un raspuns cat mai repede posibil.
Buna seara
In functie de data nasterii estimata va puteti calcula cele 120 zile.Asa cum ati spus musai 42 dupa nastere celelalte vi le puteti lua inainte si vi le puteti calcula de la data preconizata a nasteri in urma ,78 zile.Media zilnica luata in calcul la indemnizatie de concediu de maternitate este suma veniturilor lunare pe ultimele 6 :nr de zile lucratoare aferente lunilor respective la care se aplica procentul de 85% si veti aobtine valoare zilnica.
Concediul de maternitate este compus din concediu prenatal si postnatal.Daca ati fost in cele 6 luni in somaj,vi se ia in calcul si somajul.
Conform predevedrilor Art. 25 din OUG 158/2005 cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din ordonanta. Baza de calcul se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Prin urmare, in baza de calcul a concediului de maternitate intra toate veniturile din ultimele 6 luni pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.
Multumesc mult pentru raspuns dar mai am o nelamurire cu privire la cati bani o sa iau dupa nastere(maternitatea), daca o sa iau concediu prenatal, adica o sa mi se calculeze salarul normal brut de pe carte sau se ia cei 85% cat primesc in prenatal???( la calculul celor 12 luni pentru maternitate mie imi i-a 2 luni jumatate de somaj 250 ron/luna (jumatate de luna e 133 ron) + pana in prezent 7 luni lucrate de 1400 ron/luna brut + prenatalul 2 luni si jumatate )
cat ar trebui sa iau in mana dupa nastere. Doresc sa imi scrieti si cum se calculeaza.
1. - Concediul de maternitate este 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal.
- Se poate lua incepand cu luna a saptea de sarcina dar in asa fel incat sa va pastrati cel puti 42 de zile pentru conecdiu postnatal.
2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.
Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
3. - Cred ca ati vrut sa intrebati si despre concediul crestere copil (CCC) pe acre il veti lua dupa concediul de maternitate.
- Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri nete intra salariile, indemnizatiile pentru concedii medicale (inclusiv concediul de maternitate), indemnizatia de somaj, depinde ce venituri ati avut in cele 12 luni.
Multumesc mult pentru promptitudine.
Exact calculul pentru concediul CCC ma interesa, dupa ce am citit normele am inteles ca se ia si concediul prenatal in calcul, dar nu stiu cat la % din salar brut.