avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită lamurire in privinta unei executari
Discuție deschisă în Executare silită

lamurire in privinta unei executari

Buna Ziua,
va rog frumos sa ma lamuriti in privinta unei spete de executare ce va urma sa fie pusa in aplicare.
Speta ar fi urmatoarea: in urma unei hotarari irevocabile data de CA am fost obligat (ca persoana fizica) la plata sumei de 37000 eur, hotararea urmand a fi pusa in executare de creditor.
In acest moment eu sunt proprietar al unei garsoniere asupra careia exista de 4 ani IPOTECA DE RANG 1 (pentru un credit de 98000 CHF) si copropietar al unei case de locuit cu IPOTECA DE RANG 2 (pentru acelasi credit de 98000 CHF). Precizez ca respectivul credit bancar se va termina peste 16 ani.
Intrebarea mea ar fi, daca creditorul poate face executarea celor doua imobile ce le am in proprietate, dar asupra carora exista de 4 ani ipoteca bancara ?Se poate declara de cei de la banca scadenta anticipata a creditului de acum 4 ani datorita acestei executari, pentru faptul ca singurele bunuri sunt cele ipotecate in banca pentru creditul sus mentionat ?
Dupa cat timp se prescrie dreptul de executare ?

Va multumesc anticipat pentru ajutor !
se poate executa imobilul ipotecat insa creditorul ipotecat isi va obtine primul banii si anume creditul scadent anticipat + eventualele restante.
prescriptia este de 3 ani de la data raminerii irevocabile a sentintei respective.
precizez ca hotararea irevocabila prin care am fost obligat la plata sumei de 37000 eur nu are nici o legatura cu banca, ci cu o terta persoana. Contractul cu banca se desfasoara normal de 4 ani fara probleme.
Acea terta care va pune in executare recuperarea sumei de 37000, sa inteleg ca poate executa cele doua imobile deja ipotecate in banca ?
Nu sunt expert, dar nu are cum creditorul care are hotararea judecatoreasca ptr 37000 euro sa oblige banca sa declare creditul scadent anticipat. Daca contractul cu banca decurge fara probleme, nu au de ce sa il declare scadent anticipat. Nu au temei legal sa faca asta.

Si nici nu cred ca vor sa faca asta sincer, o sa renunte banca la 16 ani de dobanda in care poate sa isi tripleze investitia doar ca sa declare creditul scadent anticipat sa piarda toata dobanda si sa ia creditorul X 37000 euro ? Nu prea cred. Banca o sa il trimita la plimbare. Odata ce s-a semnat la notar si s-a inscris in cartea funciara ipoteca de rang 1 in favoarea bancii atunci banca decide nu mai are nimeni ce sa faca la acel imobil fara ca banca sa isi ia banii si sa renunte la ipoteca.

Pe deasupra, odata ce a fost inscrisa ipoteca in cartea funciara si este de rang 1, cel care are ipoteca are prioritate in executarea respectivului bun. Adica ei decid.
Nu cred ca au ce sa va faca decat sa va puna poprire pe venituri din salarii, dividente, chirii, etc.
glumesti :) nu are nici o legatura. faptul ca respectivul credit va fi declarat scadent anticipat este efectul executarii imobilului ipotecat si al faptului ca banca este creditor ipotecar rang I si are dreptul ca din suma obtinuta din vinzarea imobilului sa isi retina banii conform contractului de ipoteca. Deci, la obtinerea banilor din vinzare, banca verifica ce are de recuperat de la debitor (pe linga faptul ca insusi contractul de credit prevede scadenta anticipata cind garantia este pierduta) si anunta executorul. daca ramine ceva din pret, primeste creditorul care a initiat executarea. daca nu, trece la urmatorul bun.
pe linga teorie, sustin aceste lucruri si din practica personala. Ipoteca de grd I nu instituie insesizabilitatea bunului, ci doar un rang de preferinta al creditorilor la impartirea banilor obtinuti din vinzare.
In cazul in care sunt 3 ipoteci de exemplu pe acelasi imobil, in favoarea a 3 creditori diferiti, are voie 1 din cei 3 sa ceara executarea, iar ceilalti 2 sunt obligati sa accepte chiar daca ei nu au ajuns la scadenta cu debitorul?

In cazul in care toate ipotecile insumeaza 150.000 euro si valoarea imobilului este 50.000 euro pe piata, la cat se scoate la licitatie? Legea spune ca trebuie scos la vanzare pe cat se inteleg creditorii, corecT?

creditorii au nevoie unul de celalalt adica trebuie sa se inteleaga toti 3 daca vor sa execute, corect?

Alte discuții în legătură

Executare silita imobil ipotecat tmihai2006 tmihai2006 Buna ziua! Am doua credite ca persoana fizica: - un credit de nevoi personale de 10.000 euro la o banca ; - un credit imobiliar cu ipoteca rang 1 pe un ... (vezi toată discuția)
Poate creditorul ipotecar de rang ii sa ceara scoaterea la licitatie a imobilului si sa determine exigibilitatea unei creante garantate cu ipoteca de rangul i? G_A_F G_A_F Am consultat capitolul de executare silita din vechiul cod de procedura (aplicabil in cazul de fata) si nu m-am lamurit pe acest aspect. Sa spunem ca am ... (vezi toată discuția)
Ipoteca bancii pe 15 ani si...alti creditori Irina S. Irina S. Daca exista un imobil ipotecat de catre banca, pe o perioada de 15 ani dar intre timp apar alti creditori chirografi, ce se intampla cu bunurile ipotecata in ... (vezi toată discuția)