In cadrul unitatii noastre am avut o d-na invatatoare care a decedat in oct.2011. Familia acesteia a facut cerere pentru acordarea ajutorului de deces. In CCM , valabil pana in anul 2010 a fost prevazut acordarea ajutorului de deces in cuantum de 5 salarii medii , dar in noua lege a invatamantului, Legea nr.1/2011 nu se mai stipuleaza acordarea acestui ajutor. Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo forma legala (Lege sau act normativ) de acordare, de catre unitatea noastra, a ajutorului de deces sau inmormantare pentru familia doamnei invataoare.
Va multumesc!
Din cate stiu legea este adoptata dar nu este pusa in aplicare, la fel cum este si legea salarizarii unitare. Au fost adoptate din interes, dar nu se si aplica. Abia anul acesta e posibil sa se aplice legea educatiei.
Familia primeste ajutor de deces in baza legii 263/2010
Art. 121
In sistemul public de pensii, in afara pensiilor, se mai pot acorda, in conditiile prezentei legi, urmatoarele prestatii:
c) ajutor de deces, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau unui membru al familiei unuia dintre acestia.
Art. 125
(1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.
(2) Dovada prevazuta la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de proba admis de lege.
(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat valoarea castigului salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).
Art. 127
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.
Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
Daca legea nu mai prevede ajutor de deces iar CCM nu mai este in vigoare nu mai puteti beneficia de acest ajutor decat conform prevederilor Legii 263/2010.
Ajutor de inmormantare
sallai
am a firma mica, cu 5 salariati. Moare un salariat. Nu am contract colectiv de munca. In CIM nu este specificat nimic referitor la ajutorul de inmormantare. Ma ... (vezi toată discuția)
Buna seara
catalinmihai
Buna seara,
Va rog frumos, puteti sa-mi spuneti si mie la ce articol se afla ajutorul in cazul in care un angajat decedeaza si un membru din familie, de ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces
itram
Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca firma la care a lucrat fratele meu care a decedat, este obligata sa plateasca ajutor de deces, deoarece reprezentantul ... (vezi toată discuția)