avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... gestiunea frauduloasa / delapidare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

gestiunea frauduloasa / delapidare

Ma scuzati ca deranjez cu o intrebare:Cum se poate deosebi delapidarea de gestiunea frauduloasa?Din ce am citit este vorba de interpretarea judecatorului.Ambele sunt aproape identice ca infractiuni.
In esenta deosebirile dintre cele 2 infractiuni constau in primul rand in calitatea subiectului activ care, la infractiunea de delapidare trebuie sa fie unul calificat , avand calitatea de gestionar sau de administrator, pe cand la infractiunea de gestiune frauduloasa poate fi o anumita persoana insarcinata cu administrarea si conservarea bunurilor altei persoane si care pricinuieste o paguba acelei persoane.
Cele 2 infractiuni prezinta un grad de pericol social diferit, infractiunea de delapidare fiind comisa prin frauda, are limite de pedeapsa cuprinse intre 1 an si 15 ani in varianta simpla si intre 10 si 20 ani daca este comisa in varianta agravanta, spre deosebire de varianta simpla a infrc. de gestiune frauduloasa unde limitele se incadreaza intre 6 luni si 5 ani, iar daca fapta a fost comisa pentru a dobandi un folos injust, pedeapsa este mai mare, inchisoarea de la 3 la 10 ani .
Si sub aspectul elementului material, exista diferentieri, adica al actiunii sau inactinii ,intrucat, pe cand la infractiunea de gestiune frauduloasa, pricinuirea unei pagube, cu rea credinta ( adica cu intentie) , de catre cel care are in administrare si conservare bunurile altei persoane , poate conduce la incadrarea juridica a acestei infractiuni, in cazul delapidarii avem actiuni sau inactiuni in modalitati normative distincte, fie insusire, fie folosirea sau traficarea bunurilor , in interesul sau sau pentru altul , de catre functionarul care administreaza sau gestioneaza acele bunuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gestiunea frauduloasa ! alexsisco alexsisco Buna seara , cine poate sa-mi spuna care este diferenta dintre Gestiunea frauduloasa si Delapidarea ? (vezi toată discuția)
Pot oare sa-mi optin dreptul in tara asta? melinte adrian melinte adrian in urma cu 15 ani prin metoda MEBO mama mea alaturi de alti colegi au cumparat actiuni la intreprinderea care lucrau, ele doua obtinind 19.5 % din actiunile ... (vezi toată discuția)