avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu crestere copil 2 ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu crestere copil 2 ani

Buna ziua,

As avea o intrebare destul de simpla: momentan sunt in concediu de crestere a primului meu copil pana in aprilie 2009. In luna martie 2009 insa voi naste al doile bebelus. Am dreptul la indemnizatia pentru crestere a copilului in continuu pana cel de-al doilea copil implineste 2 ani? Respectiv voi beneficia de cei 600 + 200 Ron sau 85% din salar?

Multumesc mult:
Eniko

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:54, 17 Noiembrie 2008
Raspunsul la prima intrebare este da.
Pentru cea de-a doua intrebare de la 01.01.2009 aveti posibilitatea de a opta pentru a beneficia de 85% din media veniturilor realizate in ultimele luni anterior nasterii copilului sau a primi cei 600 ron.
Cei 200 ron (alocatia), ii veti primi pentru primul copil pana cand acesta implineste 2 ani, iar pentru ce-l de-al doilea copil de la data nasterii si pana cand ce de-al doilea copil implineste 2 ani ( in baza solicitarii dvs. la DGASPC-ul de sector care transmite cererea la Primarie).
Se pare ca in cazul celui de al doilea copil veti beneficia de aceasi indemnizatie, intrucat in ultimul an anterior datei nasterii copilului ati realizat venituri numai din indemnizatia lunara acordata pentru CIC.
"Aceeasi indemnizatie" va referiti la cei 600 Ron sau pot opta si pentru cea de 85% din media veniturilor realizate?
Multumesc:
Eniko
Intr-adevar m-am referit la cei 600 RON, intrucat dvs nu ati realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterior datei nasterii celui de-al doilea copil. Veniturile realizate de catre dvs au fost numai cele obtinute din indemnizatia pentru CIC.
"Avand in vedere aceste modificari si tinand cont ca cele 12 luni pot fi constituite si din perioadele in care persoanele s-au aflat in anumite situatii, conform alin. (2) al art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, apreciem ca persoanele vizate:

• au posibilitatea alegerii intre stabilirea indemnizatiei in suma fixa ori pe baza veniturilor realizate pe ultimele 12 luni in care au fost in urmatoarele situatii:
- au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
- au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate - concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii, concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale, concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate, concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, concedii medicale si indemnizatii de risc maternal,
-- au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap; " Citat de pe pagina contractdemunca.

Din acesta sa inteleg ca la al doilea copil am dreptul sa aleg intre cei 600 sau media veniturilor realizate? Oare aici la venituri se refera la veniturile pe care le-am avut inainte de nasterea primului copil sau la indemnizatia pe care am primt-o in concediul de crestere al primului copil?

Va multumesc anticipat:
Eniko Horst

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de maternitate - cum se calculeaza in acest caz? Silvia  Aldea Silvia Aldea As dori sa aflu cum se procedeaza in cazul in care o persoana care a nascut si a beneficiat de concediul pentru cresterea copilului de pana la 2 ani si ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere al doilea copil - fara pauza intre cic stressy stressy buna ziua, eu si cu sotul meu ne dorim inca un copil, avand deja un baietel de un an si o luna; la directia de munca si protectie sociala din str hambarului ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate ursu80 ursu80 cate luni de munca trebuie sa aiba o viitoare mamica pentru a beneficia de concediu de crestere a copilului si a indemnizatiei de 85% din salariu si cum se ... (vezi toată discuția)