Am castigat un proces intr-un litigiu de munca dar angajatorul refuza sa puna in executare hotararea.
Vreau sa adresez o plangere penala dar nu stiu carui parchet trebuie sa ma adresez. Ma adresez Parchetului de pe langa judecatoria din localitatea mea de domiciliu sau Parchetului de pe langa Tribunalul care a judecat speta?
Plangerea se adreseaza pachetului de pe langa instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta.
Depinde care este obiectul plangerii .
Asa cum v-a spus si colega legally_aid, plangerea se adreseaza prim-procurorului parchetului de pe langa instanta competenta. Daca vreti sa faceti plangere pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti, competenta ar fi judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul societatea, conform art. 30 C. proc. pen.
Totusi, daca intentionati sa faceti plangere pentru infractiunea amintita mai sus, va sugerez sa cititi cu atentie art. 271 Cod penal care prevede aceasta infractiune, pentru a fi sigur ca plangerea este intemeiata.
Situatia este urmatoarea: angajatorul mi-a retinut fara titlu sume de bani din salariu timp de mai multe luni. L-am actionat in instanta si am castigat, fiind obligat sa-mi restituie banii retinuti. Am facut cerere scrisa sa puna in aplicare hotararea primei instante dar nu mi-a raspuns si nici nu mi-a restituit banii. In schimb angajatorul a facut recurs care i-a fost respins ca nefondat.
Nici dupa consumarea recursului nu mi-a restituit banii.
Cand am intrebat de plangere penala am avut in vedere art. 261 din codul muncii.
Va multumesc pentru interesul acordat problemei mele.
Parchetul de pe langa tribunal ar fi competent, dar puteti depune plangerea si la politie.
Va trebui sa faceti dovada faptului ca ati cerut in prealabil executarea hotararii.
Totusi, sansele ca angajatorul sa fie tras a raspundere penala depind de reaua sa credinta, intrucat, daca de pilda nu avusese activitate in perioada premergatoare litigiului civil, fapt ce a condus la neplata salariilor, s-ar putea sa nu se inceapa urmarirea penala. Am vazut niste hotarari in acest sens.Dar incercati totul, este dreptul dvs.
Vă sfătuiesc să încercaţi să puneţi hotărârea judecătorească în executare, prin intermediul unui executor judecătoresc.
Este mult mai simplu şi mult mai rapid decât calea penalului, care, chiar în ipoteza că va reuşi, va dura multe luni, dacă nu chiar ani.
Folosiţi at. 261 din Codul Muncii pentru a-l "convinge" pe angajatorul recalcitrant: trimiteţi-i o notificare prin care solicitaţi plata sumelor datorate, şi precizaţi acolo că urmează să vă adresaţi Parchetului de pe lângă Judecătorie cu o plângere penală.
Notificarea pe care aţi trimis-o deja nu îndeplineşte cerinţele prevăzute de art. 261, deoarece hotărârea judecătorească nu era irevocabilă. Abia acum, dacă trimiteţi notificare, începe să curgă termenul de 15 zile.
Hotarare
ioana2525
Am primit hotararea de la Tribunal pentru acordarea drepturilor salariale. Dupa perioada de 10 zile de recurs, dc nu imi sunt virati banii pe card cand ma pot ... (vezi toată discuția)