avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cui adresez plangerea penala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cui adresez plangerea penala?

Buna ziua,

Am castigat un proces intr-un litigiu de munca dar angajatorul refuza sa puna in executare hotararea.
Vreau sa adresez o plangere penala dar nu stiu carui parchet trebuie sa ma adresez. Ma adresez Parchetului de pe langa judecatoria din localitatea mea de domiciliu sau Parchetului de pe langa Tribunalul care a judecat speta?
Cel mai recent răspuns: acata , utilizator 08:22, 3 Aprilie 2012
Plangerea se adreseaza pachetului de pe langa instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta.
Depinde care este obiectul plangerii .
Asa cum v-a spus si colega legally_aid, plangerea se adreseaza prim-procurorului parchetului de pe langa instanta competenta. Daca vreti sa faceti plangere pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti, competenta ar fi judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul societatea, conform art. 30 C. proc. pen.
Totusi, daca intentionati sa faceti plangere pentru infractiunea amintita mai sus, va sugerez sa cititi cu atentie art. 271 Cod penal care prevede aceasta infractiune, pentru a fi sigur ca plangerea este intemeiata.
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
ContSters239118, utilizator
Situatia este urmatoarea: angajatorul mi-a retinut fara titlu sume de bani din salariu timp de mai multe luni. L-am actionat in instanta si am castigat, fiind obligat sa-mi restituie banii retinuti. Am facut cerere scrisa sa puna in aplicare hotararea primei instante dar nu mi-a raspuns si nici nu mi-a restituit banii. In schimb angajatorul a facut recurs care i-a fost respins ca nefondat.
Nici dupa consumarea recursului nu mi-a restituit banii.

Cand am intrebat de plangere penala am avut in vedere art. 261 din codul muncii.

Va multumesc pentru interesul acordat problemei mele.
Parchetul de pe langa tribunal ar fi competent, dar puteti depune plangerea si la politie.
Va trebui sa faceti dovada faptului ca ati cerut in prealabil executarea hotararii.
Totusi, sansele ca angajatorul sa fie tras a raspundere penala depind de reaua sa credinta, intrucat, daca de pilda nu avusese activitate in perioada premergatoare litigiului civil, fapt ce a condus la neplata salariilor, s-ar putea sa nu se inceapa urmarirea penala. Am vazut niste hotarari in acest sens.Dar incercati totul, este dreptul dvs.
Vă sfătuiesc să încercaţi să puneţi hotărârea judecătorească în executare, prin intermediul unui executor judecătoresc.

Este mult mai simplu şi mult mai rapid decât calea penalului, care, chiar în ipoteza că va reuşi, va dura multe luni, dacă nu chiar ani.

Folosiţi at. 261 din Codul Muncii pentru a-l "convinge" pe angajatorul recalcitrant: trimiteţi-i o notificare prin care solicitaţi plata sumelor datorate, şi precizaţi acolo că urmează să vă adresaţi Parchetului de pe lângă Judecătorie cu o plângere penală.

Notificarea pe care aţi trimis-o deja nu îndeplineşte cerinţele prevăzute de art. 261, deoarece hotărârea judecătorească nu era irevocabilă. Abia acum, dacă trimiteţi notificare, începe să curgă termenul de 15 zile.
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
Cabinet avocat Mihai Gaita, Avocat

Alte discuții în legătură

Art. 261 din codul muncii arhontele arhontele Art. 261. Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate ... (vezi toată discuția)
Modificare in parte a sentintei in recurs! florinsadova florinsadova Am castigat procesul intr-un litigiu de munca pe fond .Atat eu cat si angajatorul am facut recurs.A fost admis recursul meu privitor la cheltuieli de judecata ... (vezi toată discuția)
Hotarare ioana2525 ioana2525 Am primit hotararea de la Tribunal pentru acordarea drepturilor salariale. Dupa perioada de 10 zile de recurs, dc nu imi sunt virati banii pe card cand ma pot ... (vezi toată discuția)