Am castigat procesul intr-un litigiu de munca pe fond .Atat eu cat si angajatorul am facut recurs.A fost admis recursul meu privitor la cheltuieli de judecata si a fost respins al angajatorului.Se va emite o noua sentinta sau nu?.Cam in cat timp pot sa intru in posesia ei de la recurs?.Pot sa fac doua executari una pe sentinta pe fond si alta pe hotararea din recurs deoarece este posibil ca timpul dintre cele doua sa fie mai mare de doua luni,si pierd plata salariilor restante sau se face doar pe sentinta finala din recurs?.Multumesc!
se va emite o noua sentinta, dar in acest caz ramane valabila si prima.Dupa ce ramane definitiva si irevocabila a doua, automat este "executabila" si prima.
Chiar pe hotararea primei instante in litigiile de munca apare mentionat faptul ca respectiva sentinta este executorie. Dumneavoastra hotarati daca executati hotararea primei instante si a instantei de recurs odata sau le executati separat.
1. Urmare admiterii recursului dvs. va fi pronuntata o alta hotarare judecatoreasca (decizie civila).
2. Intrucat hotararile pronuntate in recurs nu se comunica partilor, trebuie sa formulati o cerere scrisa, in arhiva, prin care sa solicitati sa vi se comunice.
3. Redactarea hotararilor judecatoresti poate dura o luna, doua sau trei luni, in functie de volumul de munca al instantei.
4. Puteti linistit sa solicitati angajatorului punerea in executare a sentintei civile si, atunci cand va fi redactata, punerea in executare si a deciziei civile. In fond, cele doua hotarari judecatoresti vizeaza chestiuni diferite.
Multumesc pentru sfaturile , dar ar mai fi o intrebare ,aici la noi intr-un oras mic cam toti oamenii se cunosc intre ei inclusiv executorul judecatoresc cu angajatorul meu adica primarul as putea cauta un executor in alt oras din acelasi judet?
Articolele 83 si 84 din Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca prevad sanctiuni pentru urmatoarele infractiuni:
-cu inchisoarea de la 3 luni la 6 luni ori cu amenda in cazul neexecutarii unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile calculate de la data cererii de executare adresate unitatii de partea interesata;
-cu inchisoarea de la 6 luni la 1 an ori cu amenda in cazul neexecutarii unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat.
De ce sa va duceti la un executor judecatoresc atunci cand institutia este obligata, la cererea dvs., sa puna in executare sentinta pronuntata de tribunal, neexecutarea acesteia in 15 zile constituind infractiune?