avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire si mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire si mostenitori

Sunt 2 frati...parintii au decedat,mama in 1995 si tata in 2011...unul dintre frati locuieste in casa parintilor iar succesiune nu a fost facuta dupa moartea mamei si nici dupa moartea tatalui.Va rog sa-mi spuneti( stiu ca prima data trebuie facuta succesiunea dupa mama) :
1.In cat timp trebuie deschisa succesiunea dupa tata pentru a nu plati in plus pentru aceste acte?
2.Daca unul dintre frati(care locuieste in casa parinteasca) nu doreste succesiunea,ce sanse are celalalt frate sa-si primeasca partea lui de mostenire ?Ce trebuie sa faca acesta pentru a putea intra in posesia partii cuvenite?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 20:29, 6 Februarie 2012
Fie ca optati pentru solutionarea in instanta in contradictoriu, fie ca optati pentru solutionarea prin acordul de mediere, asa cum bine zicea domnul avocat Alex Munteanu va trebui sa solicitati unui notar verificarea evidentelor succesorale. Costul acestei verificari este sub 100 de ron.
Apreciez faptul ca imi acordati din timpul dumneavoastra pentru a ma ajuta.Pentru ca in 23 martie 2012 o sa se implineasca 1 an de la decesul tatalui,trebuie sa incep aceasta actiune desi fratele meu nu o sa fie de acord,motiv pentru care vroiam sa stiu daca se va ajunge in instanta,cine plateste taxele si onorariul avocatului?Pentru ca de mediere nu cred ca o sa fie cazul.Fratele meu locuind in casa tatalui imi va plati o sulta;cum se stabileste aceasta sulta si modul ei de plata?Stiind aceste aspecte,poate reusesc sa evit dezbaterea succesiunii in instanta.
Onorariul avocatului il platiti dvs, taxele le platesc ambele parti in functie de cotele lor (juma-juma).

Valoarea sultei este stabilita de instanta in urma unei expertize in care se stabileste valoarea masei succesorale. Si cheltuielile cu aceasta expertiza se impart in doua.
Carmen Dumitrescu a scris:

Pentru ca de mediere nu cred ca o sa fie cazul.

Sunteti convinsa ca de mediere nu va fi cazul? Stiti care e procedura medierii? Stiti ca prin lege mediatorul are obligatia de a va acorda o sedinta de informare gratuita? Stiti ca in cazul in care doriti sa optati pentru aceasta procedura nu veti plati onorariul mediatorului decat in cazul in care partea adversa accepta invitatia mediatorului de a participa la mediere? Va garantez ca ambele parti ale unui litigiu isi doresc rezolvarea acestuia. Depinde de abilitatea mediatorului de a convinge partea adversa de avantajele solutionarii litigiului prin aceasta procedura, din practica va spun ca nu am intalnit caz in care sa fiu refuzat. Incercati varianta aceasta, nu implica costuri, abia in cazul in care partea adversa va refuza medierea veti putea afirma ca de mediere nu este cazul. Taxele si de altfel toate cheltuielile de judecata se vor plati de catre parti in proportia in care se va partaja masa succesorala insa initial le va plati reclamantul (in speta dumneavoastra). Expertiza de asemenea o veti plati dumneavoastra ... si nu e deloc ieftina. Nici nu vreau sa ma gandesc la ce costuri se ajunge in varianta in care optati pentru solutionarea in instanta si nici la anii de proces ...
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
Adrian Copil, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Mediere-succesiune divele divele Se poate face succesiunea prin mediator? Daca da, ce acte sunt necesare? Care sunt pasii? (vezi toată discuția)
Taxa succesiune cu parinti necasatoriti robert paul robert paul Buna seara.Suntem 3 frati.Parintii nostri au cumparat un apartament prin 1979,(pe numele mamei mele-proprietar).Mama mea a murit acum 6 ani,dar n-am facut taxa ... (vezi toată discuția)