avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna seara ! Am si eu o intrebare . Sunt eleva , iar parintii mei de anul trecut prin martie au divortat. Mama nu are servici , iar tata refuza sa imi de-a pensie alimentara . Ne este foarte greu . Am incercat sa port o discutie cu tata sa ajungem de accord sa imi de-a macar o mica suma sa ma ajute ca nu avem niciun venit , sunt in clasa a XII a , mai incolo daca vreau sa urmez o facultate imi va fii foarte greu sa ma descurc. Am noroc de bunici ca ne mai ajuta din cand in cand cu banii . Ce pot face ? Inca traim sub acelasi acoperis chiar daca sunt divortati . Pot primi pensia din luna din care au divortat pana in acest moment ? Numai stiu ce sa fac ..
Cel mai recent răspuns: ContSters240769 , utilizator 12:03, 7 Februarie 2012
Mama dvs.sa se adreseze unui executor judecatoresc pentru punerea in aplicare a sentintei de judecata,
Pensia de intretinere a fost stabilita pana la implinirea varstei de 18 ani .

Neplata, cu rea credinta, timp de cel putin doua luni, a pensiei de intretinere reprezinta savarsirea elementului material al infractiunii de abandon de familie , incriminata de art.305 din Codul penal.

Infractiunea poate fi savarsita in mod continuat, daca , in temeiul aceleiasi rezolutii infractionale, subzista neplata.
Plangerea penala prealabila este actul de sesizare prin care este pusa in miscare actiunea penala, in vederea tragerii la raspundere penala a faptuitorului.

Sanctiunea este prevazuta de legiutor in mod alternativ, fiind amenda penala sau inchisoarea .Aceasta este individualizata de catre instanta de judecata in functie de pericolul social concret.

Asadar, aduceti la cunostinta organelor judiciare care este conduita antisociala a tatalui dumneavoastra.


De la data implinirii varstei de 18 ani, daca veti studia , veti putea obtine pensia de intretinere pana la implinirea varstei de 26 de ani.


Numai dumneavoastra aveti calitate procesuala activa . (altminteri, actiunea va fi respinsa pentru lipsa acestei calitati ).

Competenta a solutiona acesta diferend este judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra. ( exista o competenta teritoriala alternativa ).



Succes.

Nu cred ca a utilizatorul a implinit varsta majoratului,astfel ca doar mama sa poate cere executarea silita sau poate depune plangere penala.
Daca este in clasa a XII-a asa cum spune,atunci are sigur 18 ani impliniti,deci este majora.
Da am 19 ani de acuma . Voi merge sa depun o cerere pentru pensie ca nu se mai poate continua asa . Daca de comun acord nu se poate ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere francescafira francescafira Am divortat in urma cu 6 ani ; Copilul in varsta de 12 ani ,atunci,mi-a fost incredintat mie spre crestere, iar tatal obligat sa plateasca o ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere neplatita budiulmariabeatrice budiulmariabeatrice Buna seara ! Dupa divortul de acum 10 ani cei doi copii ai nostri ,acum minorul in varsta de 17 ani respectiv studentul de 20 ani , au ramas in custodia ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pentru copil major lavi_cornelia lavi_cornelia Sotul meu plateste pensie de intretinere, stabilita in procent de 25% (in urma cu 9 ani) fiului care in urma divortului a ramas la fosta sotie. In august va ... (vezi toată discuția)