avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort judecat in lipsa - calea de atac
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort judecat in lipsa - calea de atac

Care este calea de ataca impotriva unei hotarari de divort ramasa definitiva si irevocabila in conditiile in care reclamantul a declarat fals instantei de judecata ca nu cunoaste adresa sotiei sale care a plecat in Italia sa lucreze ca asistent medical ?
Reclamantul a declarat fals instantei ca nu cunoaste adresa din Italia in scopul de a obtine divortul si incredintarea celor 2 copii minori ceea ce a si obtinut dar in mod fraudulos.
Parata nu a putut sa declare apel deoarece nu a aflat de existenta hotararii de divort iar hotararea a ramas definitiva si irevocabila prin neapelare.
Cel mai recent răspuns: Ion Gabriel Anghelus , Avocat 20:41, 4 Noiembrie 2008
Chiar daca s-a legalizat hotararea aveti dreptul de a declara apel.
Daca veti dovedi sau nu sustinerile aceasta este o alta chestiune.

avocat Claudiu Lascoschi
Este posibila sa fie atacata, in conditiile art.317 C.proc.civ., cu contestatie in anulare.

In practica judiciara s-a decis ca, contestaţia în anulare poate fi folosită însă şi atunci când reclamantul nu a fost de rea-credinţă şi nu s-au respectat condiţiile prevăzute de art.95 alin.1C.proc.civ., în sensul de a se cere reclamantului să dovedească că a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru aflarea domiciliului. Dacă a făcut însă această dovadă, respectiv dacă citarea prin publicitate s-a făcut cu respectarea dispoziţiilor legale contestaţia nu poate fi primită.
fldan a scris:

Parata nu a putut sa declare apel deoarece nu a aflat de existenta hotararii de divort iar hotararea a ramas definitiva si irevocabila prin neapelare.



Dar de existenţa procesului de divorţ ştia?
Dacă da, a cerut instanţei ca hotărîrea să-i fie comunicată la reşedinţa din Italia?

Liviu S.Bordaş
Elis, eu raman la parerea ca ar fi mai oportun un apel.

avocat Claudiu Lascoschi
Pe ce va bazati domnule Claudiu cand afirmati ca mai poate face apel? Care ar fi temeiul de drept cand aceasta hotarare a ramas definitiva si irevocabila?
In opinia mea,consider ca domnul Elis are dreptate. Trebuie verificat daca s-au indeplinit procedurile de citare,iar daca aceasta s-a facut prin mica publicitate, nu mai e nimic de facut in acest dosar,dar nu e pierduta cauza. Puteti deschide o noua actiune de reincredintare a minorilor,cu tot probatoriul de la inceput.

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare a unei hotarari de divort ramasa definitiva prin nerecurare ilieiri ilieiri in ianuarie 2011 sa dispus desfacerea casatoriei hotararea a ramas definitiva prin nerecurare. In octombrie 2012 paratul depune o cerere la judecatorie prin ... (vezi toată discuția)
Exista sanse pt o cale de atac? colette2010 colette2010 Buna tuturor Credeti ca mai exista posibilitatea de a mai ataca o sentinta pronuntata intr-o cauza civila solutionata in urma cu doi ani de prima instanta, ... (vezi toată discuția)
Contestatia in anulare shhomerul shhomerul contestatia in anulare in baza art. 320(3) cod procedura civila se mai poate face pentru motivele date de art. 317 si art. 318 cod procedura civila? (vezi toată discuția)