avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... probleme cu asigurator RCA fantoma....
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

probleme cu asigurator RCA fantoma....

buna ziua.as dori sa va cer o parere in legatura cu demersurile ce trebuiesc facute referitor la chemarea mea in instanta ca si intervenient fortat alaturi de o firma de asigurari, pentru acoperirea unei creante a unui alt asigurator.pe scurt, a fost vorba de un accident auto-tamponare usoara care s-a solutionat printr-un constat amiabil insa cel pagubit si-a reparat masina pe casco iar firma a dat in judecata asiguratorul meu pentru neplata reparatiei din service.mai departe s-a ajuns si la citarea mea,find deschis un dosar pe rolul judecatoriei sector 2 imputandu-mi-se o cota parte din suma totala.e legal demersul? exista vreo cale de atac? va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: vladionut , utilizator 19:36, 7 Februarie 2012
Potrivit legii 136/1995 actualizata,- art. 22. - „În limitele indemnizatiei platite în asigurarile de bunuri si de raspundere civila, asiguratorul este subrogat în toate drepturile asiguratului sau ale beneficiarului asigurarii contra celor raspunzatori de producerea pagubei. „
Trebuie sa vedeti care este limita de despagubire pentru pagube materiale, care este trecuta pe polita de asigurare.. daca aceasta suma este suficienta a acoperi paguba .
Ptr. inceput, aveti posibilitatea de a face o cerere prin care sa relatati cele intamplate, sa specificati seria/nr polita de asig., si sa va prezentati in fata instantei la termenul stabilit.
Citarea dvs. este obligatorie in calitate de intervenient fortat. Asiguratorul acopera o despagubire egala cu (maximum) valoarea autoturismului avariat la momentul accidentului. Daca, cuantumul reparatiilor depaseste valoarea de circulatie a autoturismului, dvs. veti achita diferenta dintre valoarea autoturismului si cuantumul total al reparatiilor.
exact aceste prevederi ale legii 136 per 1995 le-au invocat si ei in motivarea chemarii in instanta....insa nu cred ca s-ar pune problema sa platesc in solidar cu asiguratorul meu o dauna pe care ar fi trebuit sa o suporte acesta..tinand cont ca polita pe care am incheiat-o a fost valabila si se presupune ca acopera niste riscuri...valoare reparatiei auto prejudiciat a fost de 121 milioane vechi...deci nu are cum sa depaseasca pretul masinii (nr seat leon) neexistand alte daune sau victime umane....o caut sa citesc cate ceva in domeniu si sa parcurg si topicurile deschise anteroir pe aceste subiecte...
O intampinare sprijinita pe dispozitiile legii 136/1995 actualizata si Ordinul 5 din 2010 emis de CSA, poate v-ar fi de folos ..
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
ContSters237818, utilizator
Cazul dumneavoastra este destul de des intalnit....
Sunteti citat ca si intervenient fortat in mod normal insa daca vi se solicita si plata unei cote din dauna (avand in vedere ca este vorba despre un regres intre societati)... atunci problema este cu totul alta.
Sunt mai multe variante insa cele mai plauzibile de obicei sunt:
- ati incheiat o polita in rate si nu a-ti platit toate ratele ceea ce ar insemna ca valoarea prejudiciului este acoperita partial in proportie cu platile facute iar diferenta o sustineti dumneavoastra;
- polita a fost incheiata prin intermediul unui "pirat" in domeniu iar acesta nu a decontat suma primita drept prima de asigurare catre societatea de asigurari.... aici fiind foarte simplu... trebuie doar sa prezentati in instanta ca aveti documentul de plata (chitanta) in original astfel faceti dovada ca a-ti platit polita si raspunzator este emitentul (mandatarul societatii de asigurari);
- s-a dovedit o posibila tentativa de frauda la care a-ti participat chiar si "indirect" prin declararea ca daune provocate (mai multe decat cele din accident) sau a relatarii in mod intentionat a altor date cu privire la evenimentul rutier ... un caz mai rar intalnit ... insa in aceasta situatie societatile ar trebui sa ajunga la un consens asupra sumei cuvenite drept despagubire iar societatea emitenta a politei RCA ar trebui sa va faca plangere penala iar apoi sa solicite despagubirile in instanta in baza rezultatului cercetarii penale;
- si nu in ultimul rand .... incompetenta unui jurist al societatii de asigurari (dornic de afirmare) care face exces de zel prin a se abate de la termenii legii si a isi incerca norocul (daca ii permit si "altii" in instanta) de a recupera niste sume .... orice suma.... numi ei sa nu iasa in pierdere chiar daca legea nu le permite asta.
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
Insurance Logistics Team, Consultant asigurari

Alte discuții în legătură

Probleme cu citarea in proces rca vio030 vio030 Buna ziua! In luna mai a anului2011 am fost implicat intr-un eveniment rutier in care eu am fost vinovatul. Mai exact am lovit in spate la o trecere pietonala ... (vezi toată discuția)
Depasirea limitei raspunderii pe rca? nicusorilinca nicusorilinca Buna ziua... si am sa incerc sa fiu cat mai clar...am un autoturism, asigurat CASCO la 293 lei sa zicem..are loc un accident, vinovat fiind asiguratul RCA; ... (vezi toată discuția)
O banala tamponare si r.c.a.-ul nu poate acoperi paguba! POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE UN MERCEDES W126 AN 1983 ESTE TAMPONAT IN SPATE DE UN JEEP GRAND CHEROKEE 2007. ASIGURAREA POATE ACOPERI DECAT APR. 20 MIL. LA SERVICE MERCEDES NUMAI ... (vezi toată discuția)