avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art 137 Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art 137 Codul Muncii

Buna seara!
"Art. 137. [repausul saptamanal]
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Intrebare: Acordul itm-ului este necesar pentru o perioada neintrerupta mai mare de 14 zile, mai mica... intre 5 si 14 ?
Cel mai recent răspuns: stelarman , utilizator 19:58, 6 Februarie 2012
Acordul itm.ului se impune in situaţia excepţională in care persoana nu beneficiază de repausul prevăzut de lege , şi lucrează in mod continuu, fără acest repaus, o perioadă ce nu poate fi mai mare de 14 zile. Dacă primul repaus este cel săptămânal, deci după această perioadă şi maxim in 14 zile trebuie solicitat acordul itm.ului şi acordată perioada de repaus.
Va multumesc! din pacate tot nu m-am dumirit;
caz concret: angajatorul ( institutie publica-spital) doreste sa intocmeasca pentru angajati un program de lucru lunar de genul 7 zile lucru 3 repaus, 5 zile lucru 2 repaus... sau ceva de acest gen. In acest caz este necesara autorizare de la itm si implicit acordul sindicatului?
Un astfel de program, va conduce cumva la neplata sporului pentru sambata si duminica?

Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
stelarman, utilizator
Art.137 alin.4 C.mun. se refera la situatiile de eceptie in care o persoana lucreaza continua o perioada de cel mult 14 zile ... in acest caz, zilele de repaus se acorda cumulat cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.

De exemplu, o persoana lucreaza continuu 14 zile calendaristice ... in acest caz, cele 4 zile de repaus saptamanl se acorda cumulat cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.

In cazul precizat de dvs, nu este necesara autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. .. se poate vorbi despre de o repartizare inegala a programului de munca...
va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in repaus saptamanal FRD FRD Daca o societate desfasoara programul de lucru 10 zile lucrate consecutiv cu 4 zile libere consecutiv iar in CIM este prevazut ca program de lucru 40 ore pe ... (vezi toată discuția)
Angajati care lucreaza sambata Elssa Elssa Un angajat a fost chemat la lucru intr-o zi de sambata (in cadrul firmei la care lucrez de obicei nu se lucreaza sambata si duminica dar mai sunt astfel de ... (vezi toată discuția)
Salarizare sambata si duminica sanducatanas sanducatanas Daca un salariat lucreaza sambata sau duminica cum se recupereaza zilele libere? Multumesc. (vezi toată discuția)