In data de 21.12.2011, s-a pronuntat hotararea prin care mi se respinge plangerea contraventionala impotriva procesului-verbal.
Fiind necesar sa predau permisul in termen de 15 zile, eu l-am predat in data de 5.01.2012, pentru ca am crezut ca termenul se calculeaza pe zile libere si ultima zi de predare este 5 ianuarie.
Ulterior am primit de la Politie o instiintare prin care mi se prelungeste termenul de suspendare a permisului cu 30 de zile. Intreband la Politie, de ce mi s-a prelungit termenul de suspendare mi s-a spus ca am depasit termenul de predare, ca acesta se calculeaza pe zile calendaristice si ultima zi in care trebuia sa predau permisul era de 4 ianuarie.#-o
Daca se poate sa-mi raspunda cineva, sa-mi spuna daca calculul politiei este corect ?
Multumesc, :O
Au calculat termenul pe unitati pline de timp, asa cum se calculeaza termenele substantiale in penal (termenele prevazute de lege in materia masurilor privative de libertate, in materia prescriptiei, reabilitarii etc.).
Prevederile OUG nr. 195/2002 referitoare la contraventii se completeaza cu prevederile OG nr. 2/2001. OG nr. 2/2001 se completeaza cu prevederile Codului de procedura civila, prin urmare acest termen trebuia calculat pe zile libere, nu pe zile pline. In procedura civila nu exista termene pe zile pline, acestea exista numai in procedura penala. Termenul de 15 zile libere inceput in 21.12.2011 se sfarseste in 06.01.2012.
Va dau acest raspuns sub rezerva faptului ca imi scapa mie o prevedere din OUG nr. 195/2002. Ma gandesc ca nu sunteti prima persoana careia ii calculeaza termenul ca in penal. Daca nu imi scapa nimic, este destul de grav ce se intampla.
Cred ca sunt in aceasi situatie cu cea avuta de d-voastra; imi puteti spune va rog daca ati facut vreo cerere sau ati mers personal la Seful Serv Rutier?