avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concedii medicale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concedii medicale

Va rog mult sa ma ajutati.
Am urmatoarea situatie:un angajat care a avut 10 zile lucratoare de concediu medical in luna ianuarie 2012. A fost angajatul nostru din 2010. Anul trecut in 2011 a lucrat integral lunile ianuarie, februarie si martie.In aprilie a lucrat 2 zile, dupa care a avut concediu medical pana in 15 septembrie, cand a primit decizie de incapacitate de munca. In 16 septembrie am desfacut contractul de munca. In 12.12.2011 l-am angajat din nou cu 4 ore/zi (avand pensie de invaliditate grad 3).
Prima pensie a primit-o in luna ianuarie 2012. Intrebarea mea este: cum se calculeaza indemnizatia de concediu medical?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 20:02, 8 Februarie 2012
Pentru medical in ianuarie aveti nevoie de veniturile din lunile iulie - decembrie 2011.
Pentru lunile in care a avut medical, se ia in calcul indemnizatia bruta platita pentru concediul medical si numarul de zile lucratoare din luna. Pentru lunile oct - dec venit zero si zile lucratoare zero.
Totusi, decizia de pensie de invaliditate nu se aplica de la data depunerii dosarului de pensionare? Pentru ca daca e asa, atunci pensia se va plati (sau deja s-a platit!) retroactiv din septembrie, iar angajatul are venituri din pensie pana in decembrie inclusiv!
Trebuie sa verificati decizia de pensie de cand se aplica.

indemnizatia = (total venituri 6 luni anterioare) / (total zile lucratoare din 6 luni anterioare) x procent aferent codului de indemnizatie de pe certificat x nr. zile lucratoare incluse in perioada de medical.


OUG nr. 158/2005 :

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizeazã perioadele asimilate stagiului de cotizare prevãzute la art. 8 alin. (2) şi (3), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţiile de asigurãri sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevãzute la art. 8 alin. (2);

ART. 8
(2) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate perioadele în care asiguratul beneficiazã de concediile şi indemnizaţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate tina1990 tina1990 eu anul trecut am terminat facultatea,am intrat in somaj,dupa care am ramas insarcinata,in luna ianuarie anul acesta ca sa ma pot incadra in cele 126 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediu medical nik2003 nik2003 Am fost in concediu de crestere copii, dupa revenirea la munca a trebuit sa ma internez in spital, mai exact dupa 2 luni. Cei de la personal spun ca concediul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu medical anyaa anyaa Buna ziua, Am urmatoare situati: un salariat intrerupe perioada de somaj pe data de 01.08.09, se angajeaza pe 03.08.09, iar in perioada 25.08.09-31.08.09 ... (vezi toată discuția)