eu anul trecut am terminat facultatea,am intrat in somaj,dupa care am ramas insarcinata,in luna ianuarie anul acesta ca sa ma pot incadra in cele 126 de zile concediu prenatala si postantal am fost nevoita sa imi iau 10 zile de medical,dupa cele 10 zile mi-am luat prenatalul,si as dori sa imi spuneti daca sa poate calcula suma pentru prenatal,sau care ar fi aceasta dupa somajul de studii?
si dupa ce voi naste in luna aprilie ,pentru postnatal tot aceeasi suma voi primi?dupa ce termin postnatalul voi intra in maternitate,si voi primi tot 800 de ron,200 alocatia copilului,si 600 indemnizatia de crestere a copilului?
Concediul de maternitate (prenatal si postnatal) este ceva diferit de concediul pentru cresterea copilului pana la 1 an sau 2 ani.
Indemnizatia pentru concediul de maternitate de 126 de zile calendaristice se calculeaza cu media veniturilor realizate in cele 6 luni anterioare intrarii in concediu medical.
Daca ati intrat in prenatal in luna ianuarie, se vor lua in calcul lunile iulie - decembrie 2013. Daca ati avut somaj in aceste luni, adunati indemnizatiile de somaj primite si le impartiti la numarul total de zile lucratoare din cele 6 luni (129 de zile). Media obtinuta va fi media zilnica de calcul al indemnizatiei:
indemnizatia = media zilnica x 85% x nr.zile lucratoare incluse in perioada acordata pe certificatul medical.
Indemnizatia nu se impoziteaza.
Suma de 600 de lei o veti primi pentru concediul de crestere a copilului pana la 1 an sau 2 ani, dupa cum optati dvs.
OUG nr.158/2005: ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizeazã perioadele asimilate stagiului de cotizare prevãzute la art. 8 alin. (2) şi (3), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţiile de asigurãri sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevãzute la art. 8 alin. (2);
b) salariul de bazã minim brut pe ţarã din perioadele respective, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (3) lit. a) şi b);...
ART. 8
(2) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate perioadele în care asiguratul beneficiazã de concediile şi indemnizaţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;....