Am si eu o nelamurire daca am un spatiu comercial la care am mai multi chiriasi....20 la numar.....trebuie sa platesc si tva? Mentionez ca sunt pf nu pfa si am auzit ca daca ai mai mult de 5 contracte te face pfa automat si platesti si tva. Ma lamureste si pe mine cineva care e treaba cu asta? Adica daca aveam inchiriat unui singur chirias....un singur contract nu trebuie si daca sunt peste 5 treebuie? Va multumesc
conform art. 62, alin. 2 din codul fiscal, persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârşitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor califică aceste venituri în categoria venituri din activităţi independente şi le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie.
daca aveti un singur contract, acesta se inregistreaza la fisc si trebuie sa platiti impozit 16% din venitul net, care este egal cu venitul brut minus 25% cota forfetara de chletuieli.
daca aveti mai mult de 5 contracte, deveniti persoana fizica autorizata si sunteti obligat sa conduceti evidenta contabila.
tva nu se plateste intrucat inchirierea bunurilor imobile intra in sfera operatiunilor scutite de tva (art. 141, alin 2, lit e cd fiscal)