avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Temei de drept pentru cererea de chemare in judecata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Temei de drept pentru cererea de chemare in judecata in pretentii

Urmeaza sa formulez o cerere de chemare in judecata a chiriasului care, in urma rezilierii contractul, refuza sa achite cuantumul intretinerii si energiei electrice consumate inainte de rezilierea contractului. As dori sa aflu temeiul de drept ce trebuie invocat in cuprinsul cererii de chemare in judecata.

De asemenea, daca eu am achitat facturile respective pot solicita daune sau alte pretentii compensatorii pentru zilele de intarziere in neplata obligatiilor pecuniare?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 18:40, 9 Februarie 2012
daca cererea de chemare in judecata nu e facut aprin avocat poti sa o faci si fara indicarea temeiului de drept. Daca o face un avocat acesta va sti.
Multumesc! Intentionez, pentru inceput, sa introduc cererea de chemare in judecata fara avocat.
Ar fi important sa pastrez dovezi refuzului chiriasului pentru a adauga dobanda legala incepand din momentul respectiv. Chiriere daca a fost incheiat dupa intrarea in vigoare a noului cod civil, 1 octombrie trecut, este regulat la articole 1777-1850 ale noului cod civil. Pentru locuinte in special art. 1824-1835. Daca e incheiat contractul inainte datei mentionata, se aplica legea locuintelor, abrogata partial (cele referitori la inchiriere locuintelor), la articole 21-33 (abrogata conform litera (s) al art. 230 legi 71/2011, de punere in aplicare al noului cod civil). Art. 1831 este singur care stabileste obligatia de a repara prejudiciile cauzate pana la data evacuarii locuintei, "repararea prejudiciilor de orice natura cauzate locatorului pana la acea data", daca nu s-a prevazut altceva in contractul. Daca s-a incheiat inainte, e de aplicare legi mentionata, care la Art. 31 stabileste:
Chiria practicată pentru locuinţe va acoperi cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii, impozitele pe clădiri şi pe teren, precum şi recuperarea investiţiei, în funcţie de durata normată stabilită potrivit prevederilor legale, precum şi un profit supus negocierii între părţi
si .
Art. 29
Chiriaşul are următoarele obligaţii:
a) să efectueze lucrările de întreţinere, reparaţii sau înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii din folosinţa exclusivă;
b) să repare sau să înlocuiască elementele de construcţii şi de instalaţii deteriorate din folosinţa comună, ca urmare a folosirii lor necorespunzătoare, indiferent dacă acestea sunt în interiorul sau în exteriorul clădirii; dacă persoanele care au produs degradarea nu sunt identificate, cheltuielile de reparaţii vor fi suportate de cei care au acces sau folosesc în comun elementele de construcţii, de instalaţii, obiectele şi dotările aferente;
c) să asigure curăţenia şi igienizarea în interiorul locuinţei şi la părţile de folosinţă comună pe toată durata contractului de închiriere.
Obligaţiile chiriaşului cu privire la întreţinerea şi repararea spaţiului închiriat se păstrează şi în cazul subînchirierii locuinţei.

Contractul a fost incheiat inainte de intrarea in vigoare a noului Cod civil ceea ce inseamna ca este aplicabila Legea locuintelor 114/1996 ? Dar rezilierea a avut loc dupa intrarea in vigoare a noului Cod civil. La care moment ar trebui sa ma raportez ?

Daca art. 31 din Legea locuintelor prevede ca suma stabilita ca si chirie trebuie sa acopere, printre altele, cheltuielile de intretinere asta inseamna ca proprietarul ar fi trebuit sa achite cuantumul intretinerii lunare stabilita de Asociatia de locatari ? Pentru daca ar fi asa inseamna ca cererea de chemare in judecata va fi respinsa pentru acest capat de cerere.

Multumesc!
Asa este. Contractele de inchiriere semnate inainte sunt regulate in ceea ce priveste drepturilor ce decurge de ele de legea in vigoare atunci. art. 6 alin 6 al noul Cod civil. Pentru ca sunt fapte de interpretare contractului incheiat, sursa de drepturile si obligatiile, si nu drpeturile care curge de un fapt ulterior
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caracterul executoriu al contractului de inchiriere georgi_ciungulescu georgi_ciungulescu Buna ziua, Contractul de inchiriere constituie titlu executoriu? Multumesc pentru raspuns. (vezi toată discuția)
Evacuare chiriasi nsemeniuc nsemeniuc Exista vreun motiv pentru a nu putea evacua pe loc (eventual cu sprijinul politiei) niste chiriasi care nu au respectat contractul, in care exista mentiunea ca ... (vezi toată discuția)
Clauze contractuale danny20164 danny20164 Intr.un contract de locatiune,proprietar pers fizica,chirias pers juridica se aplica clauza din codul civil conform careia chiriasul poate denunta contractul ... (vezi toată discuția)