avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrerupere activitate din cauza conditiilor meteo
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrerupere activitate din cauza conditiilor meteo

Buna ziua.Angajatului unei institutii de invatamant private i se solicita din partea conducerii, cerere de concediu pentru zilele nelucrate din cauza conditiilor meteo.Care este parerea dvs?Mentionez ca angajatul a fost la dispozitia angajatorului in aceste zile, a raspuns la telefon, la mailuri, a acordat raspunsuri la toate solicitarile conducerii.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:30, 8 Februarie 2012
Este un abuz din partea angajatorului ... potrivit OUG nr.99/2000 :
In perioadele cu temperaturi scăzute extreme, angajatorii trebuie să adopte o serie de măsuri considerate minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber. Acestora trebuie să li se asigure între 0,5 şi 1 litru de ceai fierbinte de persoană, pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare şi echipament individual de protecţie. „În situaţia în care unii angajatori nu pot asigura condiţiile anterioare, prin negociere cu sindicatele sau cu reprezentanţii salariaţilor, pot proceda la reducerea duratei zilei de lucru sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă”.

Angajatorii care nu le pot asigura angajaţilor facilităţile prevăzute de lege pentru munca la temperaturi scăzute pot opta pentru întreruperea colectivă de muncă. În acest caz, zilele libere se pot recupera în următoarele şase luni cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior. În situaţia în care zilele libere nu vor fi recuperate se poate aplica măsura acordării drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat.
Va multumesc pt raspuns! ITM-ul este de parere ca in acest caz a fost forta majora si se suspenda de drept contractul de munca, deci nu vai fi pontat si implicit nici platit...Nu mi se pare un raspuns plauzibil din partea ITM,atata timp cat salariatul a fos la dispozitia angajatorului.
Forta majora este situatia invocata de una din parti, dovedita cu documente emise de autoritati publice competente, imprevizibila la data incheierii politei, neasteptata, independenta de vointa partilor, care a impiedicat una din parti sa isi indeplineasca obligatiile contractuale, desi a depus toate diligentele necesare in vederea indeplinirii obligatiilor respective.

In Romania, cazurile forta majora se certifica exclusiv de catre Camera de Comert si Industrie din Romania, care la randul sau are obligatia sa obtina avize prealabile de la autoritatile administratiei publice sau alte organisme ale statului, dupa caz.

Asadar, daca se invoca forta majora atunci va trebui si certificata cu un act.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp de lucru, conditii meteo nefavorabile negut_dorina negut_dorina datorita cond nefavorabile ex :de executat instalatia el la un bloc fara usi fara ferestre oamenii nu au putut lucra Patronul a hotarat sa-i pontez doar 4 h ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata Lucia Pitaru Lucia Pitaru este legal ca un angajator sa trimita angajati in concediu fara plata pe motiv de conditii meteo ( volum activitatii a scazut) 3 zile desi personalul are ... (vezi toată discuția)
Intrerupere activitate conditii meteo nefavorabile ludeea ludeea Buna ziua, In cazul in care este necesara intreruperea activitatii din cauza conditiilor meteo nefavorabile ce documentatie trebuie intocmita ? Suspendare ... (vezi toată discuția)