avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum inregistram plata catre o persoana fizica?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum inregistram plata catre o persoana fizica?

Daca de exemplu picura un robinet si gasim un instalator care il repara si ne costa 20 de exemplu cum facem sa justificam plata?
Sunt numeroase cazuri de acest fel.

Persoanele intrebate mi-au spus ca fac plata de fata cu alti martori si fac pe o coala un proces verbal in care scriu ca s-a platit catre .. suma de x in prezenta martorilor.

Cum trebuie facut? Sunt numeroase cazurile cand nu putem primi factura.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
DentistaD, utilizator
Cel mai recent răspuns: DentistaD , utilizator 20:47, 12 Februarie 2012
In nici un caz, nu are nici o valoare contabila.

Daca reparatia e facuta la instalatia privata a unui proprietar e problema lui cum il plateste pe instalator.

Daca este facuta la parti comune, deci cu bani din fondurile asociatiei, neaparat factura.

Chiar si firmele care pun la dispozitie instalatori pot sa va ofere un contract cu plata lunara si un anumit numar de interventii, sau cu plata / solicitare. Ei va vor emite sigur factura. De fiecare data sau odata pe luna dupa cum va intelegeti cu ei.

Daca vreti persoana fizica, puteti cauta un instalator caruia sa-i faceti conventie civila, luna de luna, daca e cazul si il platiti legal. Cu toate taxele si catre stat care decurg din acest fel de contractare.

Avantajul de a avea un contract/ conventie civila este ca si proprietarii pot apela la el pentru instalatiile proprii, la un pret mai avantajos decat normal.
Si noi avem acceasi problema.

Usor de spus asa pentru unii dar de unde sa gasesc eu un instalator care sa imi emita factura?Nu sunt la Bucuresti sa gasesc asa usor.
Acum trebuie sa caut o persoana sa dea zapada penatru a avea acess la gunoi.
Trebuie sa platesc pe cineva sa care niste saci cu moloz si etc.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
unlocatar, utilizator
Locatarii vor sa facem un contract de comodat intre asociatie si un proprietar auto, iar atunci cand avem de platit platiti ocazionale sa bagam cateva bonuri de combustibil echivalente cu valoare sumei care a fost platiti catre diverse persoane fizice.

De exemplu pentru banii platiti sa ne dezapezeasca intrucat nu o sa avem chitanta sa bagam un bon benzina.
Pentru instalatorul care vine la o reparatie minora si nu ofera factura locatarii spun sa bagam un bon benzina.

Este posibil asa ceva?
Contractul de comodat este gratuit?
Asciatia poate face contracte de comodat?

Ce alte solutiii ati adobtat?
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
DentistaD, utilizator
@unlocatar.
Nu trebuie sa gasiti o firma, puteti gasi si un PFA care si el poate emite factura.
Puteti gasi o persoana care va presteaza serviciul pentru 200 lei, facetii o conventie civila, scrieti in ea operatiunea pentru care ati intocmit-o, suma neta (200 lei) pe care i-o dati omului in mana si cheltuielile cu contributiile si impozitul catre stat.
Declarati aceasta suma pe Decl.112 in sectiunea C si astfel, conventia civila o puteti folosi ca document contabil.

Puteti gasi un proprietar din bloc si faceti un PV prin care comitetul executiv decide sa fie platit din fondul de reparatii. Si acesta va poate servi ca document contabil.
Pai asta fac si multe din persoanele intrebate de mine
Persoanele intrebate mi-au spus ca fac plata de fata cu alti martori si fac pe o coala un proces verbal in care scriu ca s-a platit catre .. suma de x in prezenta martorilor.

Conteaza daca este persoana din bloc?
E legal daca este din bloc si ilegal daca este din afara ca nu inteleg?

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala ela22 ela22 Buna seara, As dori sa va adresez si eu cateva intrebari. Daca am contract de colaborare cu o firma de curierat, pot sa ma scad in totatlitate cu bonul ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari nu are cont in banca dar are bani strânși ... Stefan Pana Stefan Pana Asociatia de proprietari nu are cont in banca dar are bani strânși pentru Fondul de reparatii. Conducta de apă de la subsolul blocului s-a spart si este ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli transport breman breman Sunt PFA si ma ocup cu comert, iar transportul mi-l fac singur cu masina personala. Cum pot sa-mi scot cheltuielile de transport? Am inteles ca bonul de ... (vezi toată discuția)