avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Intreprindere individuala
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Intreprindere individuala

Buna seara,
As dori sa va adresez si eu cateva intrebari.
Daca am contract de colaborare cu o firma de curierat, pot sa ma scad in totatlitate cu bonul de benzina?adica daca alimentez de 100 ron ma pot scade cu toata suma in contabilitate?
In contabilitate ma pot scade cu combustibilul doar pe baza bonului fiscal?sau imi mai trebuie si alte acte?
Daca vreau sa ma scad cu energia si ch. de intretinere ( am sediul la bloc unde locuiesc) trebuie sa am un contract de comodat, daca sunt chiar proprietarul?Si in ce procent se pot scadea in contabilitate?


Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:15, 7 Februarie 2013
referitor la sediul social chiar daca nu sunt pe numele I.I. va scadeti din factura de curent, apa, cota parte din suprafata alocata prin contractul decomodat dar tine de activitatea sediului profesional.

referitor la benzina este ok BONUL FISCAL inostit de foaia de parcurs dar intrebati la metodologie finante daca nu au ei ceva norme interne prin care sa prevada si FACTURA OBLIGATORIE (la tva cred ca trebuie sigur factura)
Multumesc. Noi nu suntem PLATITORI DE TVA.
dAR ESTE NAPARAT NEVOIE DE FOAIE DE PARCURS DACA AUTOTURISMUL IL FOLOSIM SI LA DEPLASARI PERSONALE NU IN INTERESUL I.I.
Fiind vorba de activitate de curierat puteti justifica si trece pe cheltuieli 100% bonurile de benzina aferente deplasarilor efectuate (conform foilor de parcurs). In plus, puteti trece pe cheltuieli 50% din bonurile care nu au justificare in activitatea de curierat. Important este ca sa fie specificat acest lucru in contractul de comodat.

Tocmai de aceea s-a introdus aceasta limitare 50-50 pentru ca era greu de delimitat cat e interesul firmei si cat e interesul propriu.

In ce priveste sediul, in cazul de mai sus se trec ca si cheltuieli platile facute pentru utilitati in proportia stabilita prin conbtractul de comodat/inchiriere care nu poate fi 100% daca spatiul e folosit si ca locuinta. In acest sens se va intocmi o dispozitie de plata (sau alt document care sa ateste plata) pentru cota aferenta.

Consider ca e bine ca la aceasta sa se anexeze si o copie de pe factura si documentul de plata emise pe numele proprietarului.
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2013
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat pentru masina niko79 niko79 Buna ziua! Tin contabilitatea unui SRL si ma intereseaza daca se poate incheia un contract de comodat pentru masina intre administrator (asociat unic), in ... (vezi toată discuția)
I.i. decontare bonuri de benzina lady34 lady34 daca am contract de comodat pe un autoturism ...in ce conditi pot deconta bonurile de combustibil si intretinerea autoturismului? (vezi toată discuția)
Pfa-deducere benzina+diurna Silviu_r Silviu_r Am un PFA neplatitor de TVA si imi desfasor activitatea in toata tara. Am contract de comodat pe masina proprie. Am tot citit pe forumuri si in legislatie dar ... (vezi toată discuția)