avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... I.I. decontare bonuri de benzina
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

I.I. decontare bonuri de benzina

daca am contract de comodat pe un autoturism ...in ce conditi pot deconta bonurile de combustibil si intretinerea autoturismului?
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 16:40, 27 Februarie 2014
In baza bonurilor fiscale sau a facturilor insotite de chitante sau bonuri fiscale.Daca autoturismul este utilizat exclusiv pentru activitatea economica(situatie in care este obligatorie intocmirea foilor de parcurs)deducerea cheltuielilor efectuate este de 100%.
Daca autoturismul este utilizat si pentru nevoi personale,nu se mai intocmesc foi de parcurs,deductibilitatea cheltuielilor fiind de 50%,situatie in care documentele de plati le veti trece in fise pentru operatiuni diverse.
In cazul unei I.I. neplatitoare de TVA, cu contract de comodat pe Auto cu utilizare mixta, se poate deconta 50% din valoarea mai multor bonuri de combustibil care nu au specificat CUI, dar carora le atasez o singura factura fiscala de la benzinarie (de exemplu 10 bonuri pe o singura factura, dar fara CUI pe bonuri, ci doar pe factura)? Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
groovejet, utilizator
Fiind I.I.neplatitoare de TVA,nu este obligatorie inscrierea CUI beneficiar pe bonurile fiscale,acest lucru fiind obligatoriu doar pentru platitorii de TVA in vederea deducerii acestuia.
Nu este necesara nici factura,mai ales daca aceasta contine mai multe bonuri fiscale.
In RJIP se trec bonurile de combustibil la valoarea lor. Acestea se trec si in fisa de operatiuni diverse. La finele anului,cand se determina cheltuielile deductibile,la combustibil se trece 50% din valoarea totala trecuta pe fise.
Multumesc pentru raspunsul promt! Am inteles ca in cazul utilizarii mixte, adica a decontarii a 50% din valoarea bonurilor, nu este necesara justificarea cu foi de parcurs.
In aceste conditii, se pot deconta bonuri de combustibil daca I.I. are activitate principala de birou, insa presteaza servicii (relatii publice, comunicare, editare), in baza unor contracte cu diversi beneficiari in care se mentioneaza acoperirea de catre prestator a cheltuielilor cu deplasarile necesare indeplinirii activitatilor asumate prin contract?
Da,in acest caz nu este necesara intocmirea foilor de parcurs.Nu conteaza activitatea desfasurata pentru a putea deduce 50% din cheltuielile cu combustibilul,ca de altfel si a altor cheltuieli prevazute in contractul de comodat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa-deducere benzina+diurna Silviu_r Silviu_r Am un PFA neplatitor de TVA si imi desfasor activitatea in toata tara. Am contract de comodat pe masina proprie. Am tot citit pe forumuri si in legislatie dar ... (vezi toată discuția)
Bon fiscal combustibil Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti si mie daca o firma (microintreprindere) care alimenteaza combustibil trebuie sa inregistreze bonurile fiscale ca si cumparari ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat pentru masina niko79 niko79 Buna ziua! Tin contabilitatea unui SRL si ma intereseaza daca se poate incheia un contract de comodat pentru masina intre administrator (asociat unic), in ... (vezi toată discuția)