avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare \"uscatorie\" la bloc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare "uscatorie" la bloc

Locuiesc la parterul unui bloc intr-un apartament de doua camere(in acte) in imediata vecinatate a uscatoriei (o camera) pe care am inclus-o in apartament ca a treia camera bineinteles cu acordul a majoritatea locatarilor de pe scara, asta inainte de 1989, acum doresc sa-i fac contrat de vanzare (donatie, ceva) pe numele copilului dar nu mai vor toti de pe scara.....am 17 semnaturi din 20. poate sa ma ajute cineva cu baza legala ....am inteles ca legea spune ca se poate cu jumatate +1 dar nu am gasit . Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Patryss_88 , utilizator 12:46, 9 Februarie 2012
Cred ca trebuie sa fie toti de acord nu jumatate plus unu pentru ca e vorba de parti comune.
Aici aveti cred ca suficiente repere legale.

LEGE nr. 170 din 16 iulie 2010
pentru completarea art. 45 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si pentru modificarea art. 10^1 din Legea locuintei nr. 114/1996
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 507 din 21 iulie 2010
Data intrarii in vigoare : 24 iulie 2010


Forma actualizata valabila la data de : 8 februarie 2012
Prezenta forma actualizata este valabila de la 24 iulie 2010 pana la 8 februarie 2012


Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

ART. I
La articolul 45 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 201 din 3 martie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alineatele (3)-(7), cu urmatorul cuprins:
"(3) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(4) In cazul prevazut la alin. (3), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita si temporara. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.
(6) Constatarea incetarii destinatiei de folosinta comuna pentru aceste parti se face prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(7) Imobilul, respectiv partea din imobil rezultat/a din instrainare se va inscrie in cartea funciara urmand procedura cadastral-juridica reglementata la alin. (1)."
ART. II
Articolul 10^1 din Legea locuintei nr. 114/1996, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 393 din 31 decembrie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 10^1. - Locuintele si unitatile individuale pot fi instrainate si dobandite prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica notariala, sub sanctiunea nulitatii absolute. Dovada dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale asupra unei unitati de locuit se face numai pe baza actelor de proprietate si a extrasului de carte funciara pentru informare.
Se pare ca cu numarul de voturi pe care il aveti sunteti ok.
Decizia nr. 1514 din 15 noiembrie 2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art.45 alin.(3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr.7/1996 :

Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata de municipiul Brasov, ca persoana juridica de drept public, prin primar, si de primarul municipiului Brasov, in calitate de autoritate executiva a administratiei publice locale a municipiului Brasov, in Dosarul nr.7.936/62/2009 al Tribunalului Brasov - Sectia comerciala si de contencios administrativ si constata ca prevederile art.45 alin.(3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr.7/1996 sunt neconstitutionale.

Veti avea nevoie de acordul tuturor proprietarilor.
Da, vorbim de un drept de proprietate in indiviziune a tuturor proprietarilor din imobil. Deci aveti nevoie de acordul de vanzare a tuturor proprietarilor din bloc.

Majoritatea locatarilor nu poate vinde o parte din proprietate care nu le apartine in totalitate

Alte discuții în legătură

Vanzare uscatorie bloc spiridus spiridus Buna seara ! Doresc si eu o baza legala in care se specifica faptul ca, o uscatorie lipita de un apartament, nu poate fi vanduta decat impreuna cu acel ... (vezi toată discuția)
Posibilitate cumparare uscatorie bloc andreea nitescu andreea nitescu Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea:Este posibil ,cu acordul locatarilor din bloc sa cumpar uscatoria care se afla in perete ... (vezi toată discuția)
Cum pot dveni proprietarul spatiului ,singurului uscator aflat in bloc,ca totul sa fie legal ADOCATA ADOCATA Pe scara noastra de bloc ,se afla o singura camera,uscator,la etajul 4. a-si dori ca aceata camera sa devina proprietatea mea,fiind lipita de apartamentul ... (vezi toată discuția)