avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum pot dveni proprietarul spatiului ,singurului ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum pot dveni proprietarul spatiului ,singurului uscator aflat in bloc,ca totul sa fie legal

Pe scara noastra de bloc ,se afla o singura camera,uscator,la etajul 4.
a-si dori ca aceata camera sa devina proprietatea mea,fiind lipita de apartamentul meu.
Care sunt caile legale si cele mai rapide, de a deveni proprietarul acestui spatiu ,cu acte in regula.
Patru din cei 20 de locatari nu vor sa-mi semneze
Conform tabelului semnat de ei ,m-am angajat sa repar si sa zugravesc casa scari si sa pun usa la intrare.
Am executat lucrarea,dar care ar fi pasi pe care sa-i urmez
Cel mai recent răspuns: ADOCATA , utilizator 14:12, 18 Februarie 2011
Aveti nevoie de acordul tuturor proprietarilor, uscatorul find spatiu comun, fiecare dintre cei 20 locatari fiind coproprietar.
Din punct de vedere legal nu puteti deveni proprietar al acelui spatiu.
Puteti avea o conventie cu restul locatarilor, pentru ca ei sa nu emita pretentii de folosire a spatiului, iar dv. sa-l folositi in continuare, insa aceasta intelegere nu are valoare din punct de vedere juridic. In eventualitatea in care oricare dintre vecini se razgandeste, va poate obliga sa-l lasati sa foloseasca respectivul uscator.

Parerea mea este fondata pe urmatoarea argumentare:

In cazul imobilelor cu mai multe locuinte(condominium), pe langa proprietatea personala pe care o are fiecare(apartamentul sau), fiecare locatar are un drept de proprietate asupra acelor parti din imobil destinate a fi folosite in comun. Si ma refer aici la : scara, lift, pod, uscator si orice alte asemenea. Aceasta proprietate este una fortata, perpetua si dreptul fiecaruia trebuie exercitat astfel incat sa nu ii prejudicieze pe ceilalti coproprietari.

NU se poate dispune de cota-parte din bunurile comune decat in cazul in care se dispune si asupra bunului propriu din acel imobil. Astfel, vecinii nu pot renunta in favoarea dv la dreptul de proprietate pe care il au asupra respectivului uscator.
Cumpararea spatiului despre care vorbiti nu este posibila, insa puteti opta pentru inchirierea acestuia, sau concesionarea acestuia pe o perioada de 49 ani - prin as. prop. caz in care nu mai este necesar acordul prop. in proportie de 100%. de obicei acest lucru se face cu acordul a 2/3 din proprietari.
Anul trecut a aparut Legea 170/2010 care reglementeaza exact acest aspect.
Va trebuie acordul a 2/3 dintre proprietari.
Totusi legea este extrem de greu de aplicat intrucat, asa cum a spus si dl.avocat @dudu_alexf cotele-parti indivize trebuie vandute de toti proprietarii.
Cu alte cuvinete 2/3 sunt de acord sa vanda si partea celorlalti 1/3, dar acea 1/3 ar trebui sa si vrea sa vanda....adica o situatie absurda.

Deci dv. mai bine incercati sa obtineti cesiunea acelui spatiu pe o perioada de maxim 49 de ani. E mult mai bine asa, platind la asociatie o chirie lunara.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2011
elga50, moderator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Achizitie spatiu comun loredana080380 loredana080380 Buna ziua Doresc sa achizitionez un spatiu care se gaseste la nivelul 1 al blocului in care locuiesc. In acest sens s-a intrunit o sedinta in care s-a hotarat ... (vezi toată discuția)
Posibilitate cumparare uscatorie bloc andreea nitescu andreea nitescu Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea:Este posibil ,cu acordul locatarilor din bloc sa cumpar uscatoria care se afla in perete ... (vezi toată discuția)
Concesionare spatii comune, in speta uscator asdalma asdalma As dori sa stiu in ce consta concesionarea unui spatiu comun, in speta uscator, conform Legii 170/2010, ce implicatii, indatoriri si obligatii exista in acest ... (vezi toată discuția)