avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacerea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacerea contractului de munca

Buna ziua !Va supun atentiei urmatoarea speta :un salariat in timpul serviciului paraseste locul de munca cateva minute maxim 15, se duce intr un supermarket si sustrage sa zicem un bun de o valoare modica 3 lei .Intrebarea mea este urmatoarea :este legala desfacerea contractului de munca atata timp cat fapta nu are vreo legatura cu serviciu si sanctiunea aplicata a fost o sanctiune administrativa dat fiind pericolul social scazut al faptei art18 indice 1 cod penal?Cum ar trebui sa se apere persoana al carui contract de munca a fost desfacut pe motivul ca atitudinea sa a stirbit imaginea institutiei la care lucra?Este obligatoriu ca institutia respectiva sa desfasoare procedura de cercetare disciplina inainte de desfacerea contractului de munca in prezenta angajatului ?
Cel mai recent răspuns: simo flores , utilizator 15:24, 5 Noiembrie 2008
1. Daca exista o prevedere in ROI referitoare la atingerea/stirbirea imaginii firmei, atunci concedierea poate fi legala insa depinde in ce context a fost folosit numele firmei angajatoare si de probele pe care aceasta le are in acest sens;
2. Tinand cont de faptul ca este o concediere pentru motive care tin de persoana salariatului, da, este obligatorie efectuarea cercetarii disciplinare prealabila.
Potrivit Codului muncii, sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Este legala desfacerea disciplinara a c.i.m., numai daca a fost indeplinita cercetarea disciplinara prealabila.
In asemenea cazuri, angajatorul poate decide inceperea cercetarii disciplinare prelabile, chiar daca nu exista o prevedere la atingerea/stirbirea imaginii firmei. Ssalariatul respectiv a savarsit o fapta pedepsita de Codul penal.
Fapta savarsita nu are legatura cu serviciul dar a fost savarsita in timp ce salariatul, legal, figura la serviciu!
Si apoi, nu ne-ati spus temeiul de drept in baza caruia a fost desfacut contractul de munca!Banuiesc ca disciplinar!
Salariatul a dat vre-o declaratie la serviciu cu privire la faptele petrecute? Angajatorul a fost chemat sa dea declaratie la Politie?
Nu prea are ce sa invoce salariatul in apararea sa. Poate ancheta disciplinara dar doar daca nu cumva s-a efectuat!
Salariatul este cercetat disciplinar pentru fapte ce tin de munca sa.....dar in acest caz....:(
Una din indatoririle fundamentale ale cetatenilor este de respectarea Constitutiei si legilor tarii ... salariatul respectiv si-a parasit locul de munca si a furat ;)

Alte discuții în legătură

Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Sfat bryan bryan un angajat paraseste locul de munca in timpul serviciului fara sa anunta nimic. Eu ca angajator pot sa propun desfacerea contactului de munca conform art.264 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! firma la care lucrez dorește să mă sancționeze ... 2006 2006 Buna ziua! Firma la care lucrez dorește să mă sancționeze pentru o greșeală. Menționez că eu nu îmi aduc aminte de incident,nu mi s au prezentat nici ... (vezi toată discuția)