avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... 126 de zile de concediu maternitate?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

126 de zile de concediu maternitate?

Buna ziua,
Cele 126 de zile de concediu pre-natal se pot imparti inainte si dupa nastere dupa cum vrea gravida?
Cele 126 de zile se platesc cu 85% din venitul Brut al gravidei in totalitate, sau numai acele zile de concediu de dinainte de nastere?

Multumesc de raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:58, 21 Iunie 2013

Concediul de maternitate este de 126 de zile,dar dintre care obligatorii sunt doar 42 de zile postnatal. adica trebuie sa va ramana minim 42 dupa nastere. puteti sa nu aveti nici o zi inainte de nastere si sa le aveti pe toate 126 dupa.

Cele 126 de zile se platesc cu 85% din salariul brut realizat de gravida.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul FNUASS. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG nr.158/2005 din care se retine doar contributia de asigurari sociale (CAS).

Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
buna ziua, daca imi raman 93 de zile postnatale (imi iau doar 43 prenatale) si vreau sa le iau pe toate , nu se va suprapune indemnizatia pt concediul de maternitate cu cea de CCC care va veni retroractiv? e posibil? fiindca asa imi iese mie, in alea 93 de zile in care bineinteles, voi fi platita, imi voi depune si dosarul de CCC( in maxim 60 de zie) deci automat se suprapun veniturile, nu? cum voi fi platita? sper ca am fot suficient de explicita :) MULTUMESC!
nu se suprapun pentru ca indemnizatia de crestere copil o veti primi din ziua urmatoare terninarii concediului de maternitate. adica pentru cele 93 de zile de postnatal veti primi indemnizatia de maternitate, apoi dupa terminarea acestora, veti intra in concediu crestere copil si veti primi indemnizatia pt cresterea copilului.
am inteles, deci avantajul meu va fi ca voi lua banuti cam in fiecare luna, datorita faptului ca indemnizatia de CCC am auzit ca vine cam dupa 2 luni dupa depunerea actelor, timp in care eu voi lua bani din concediul de maternitate, nu?

Alte discuții în legătură

Concediul pre si postnatal sircuanda sircuanda Buna seara, am o intrebare , puteti sa imi spuneti daca in concediul prenatal imi iau 30 de zile, restul de 96 le pot lua toate dupa nastere (concediul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil versus remuneratie concediu postnatal Roxmi Roxmi Buna ziua! Nu stiu pentru ce sa optez. Situatia este urmatoarea:In perioada 03.10.2014 - 01.09.2015 am fost in concediu fara plata pentru cresterea copilului ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal fractionat irina19867 irina19867 Buna ziua.Sunt profesoara suplinitor, urmeaza sa nasc in 12 august.As avea doua nelamuriri...prima este aceea ca as mai avea 3 saptamani de practica la scoala ... (vezi toată discuția)