avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de maternitate neta in 2012
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de maternitate neta in 2012

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un calcul concret al indemnizatiei de maternitate neta. Mentionez ca in ultimele 6 luni salariul brut al angajatei gravide a fost de 900 lei lunar si angajata intra in concediu prenatal incepand cu 1 februarie. Ce indemnizatie neta ar trebui sa ia pentru luna februarie de exemplu? Va multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:25, 5 Octombrie 2012
Am inteles, multumesc.
Si o intrebare suplimentara. Indemnizatia de maternitate e rezultata din media veniturilor de pe ultimele 6 luni.... intrebarea mea practica e urmatoarea: daca sotia a intrat in meternitate in 15 Martie, cele 6 luni sunt din 14 septembrie 2011 pana in 14 martie 2012 sau doar lunile complete fara fractiuni de luna, adica din 1 sept. 2011 pana in 29 febr. 2012?!
Din 1martie pana in 14 martie sotia va primi salariu,pt. 10 zile lucrate,incepand din 15 va primi indemnizatia de concediu prenatal,platit 12 zile lucratoare.Cele 6 luni se socotesc incepand din luna anterioara inceperii cm,adica februarie 2012-septembrie 2011.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2012
ContSters136493, utilizator
Buna ziua, am tot rasfoit internetul si nu am reusit sa gasesc raspuns intrebarii mele... Poate ma ajutati voi.
Sunt angajata din iunie 2012 ( inainte nu am mai lucrat din apr 2011 pana in iunie 2012) si am ramas insarcinata, urmand sa nasc, teoretic, in mai 2013...intrebarea mea nu e cat si cum se calculeaza indemnizatia...ci doar daca am dreptul sau nu? Peste tot am citit ca trebuie sa ai 12 luni lucrate, si, evident, nu voi avea...Exista cumva si posibilitatea sa platesc contributiile sociale din urma astfel incat sa fac un an?

Multumesc .
1. Indemnizatie pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) veti primi deoarece aveti stagiul de cotizare necesar.

2. - Pentru a primi indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate.
- Deoarece veti naste in luna mai 2013 cele 12 luni eligibile sunt iunie 2012 - mai 2013.
- Ati spus ca aveti contract individual de munca din iunie 2012 asa ca indepliniti conditia pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. Plata contributiilor sociale nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC adica plata lor nu va este de folos in acest caz.
Efectiv ati reusit sa ma scapati de un mare semn de intrebare si de stres :)
Multumesc ptr raspuns si ptr promtitudinea cu care ati raspuns.

Alte discuții în legătură

Calcul indmnizatie maternitate coraline coraline cum se calculeaza exact indemnizatia de concediu pre si post natal?As dori un exemplu cu un sarariu brut realizat de 1150 lei va rog! (vezi toată discuția)
Concediul de sarcina alina_cj alina_cj Buna ziua. Cu 3 luni inainte de a intra in prenatal am fost in concediu medical. In aceasta perioada voi beneficia de 85% din 75% din salariul net? (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut? vasileionica27 vasileionica27 Buna ziua, As vrea sa stiu daca concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut? Care este baza legala? ex: daca salariul brut este de ... (vezi toată discuția)