avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită oprire din salariu
Discuție deschisă în Executare silită

oprire din salariu

Buna ziua,

in cazul in care in contract este specificat faptul ca banca "este autorizata sa incaseze fara acordul persoanei orice suma datorata, iar conform cu codul civil in care se specifica 1/3 din salariu , este legal sa mi se opreasca tot salariul???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:40, 8 Februarie 2012
Nu este legal ... acea clauza contravine legii si trebuie declarata nula.
si ce pot face ei mi-au oprit tot salariul conform art respectiv din contract?????
Ii puteti notifica , intrucat acea clauza este contrara legii si intr-un termen de x zile sa va restituie suma retinuta in plus fata de cuantumul prevazut de lege ... de asemenea, va puteti adresa direct instantei de judecata.
in baza carui art pot sa contest ca respectiva calauza este nula?
mersi mult
art.169 alin.4 C.mun.: Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

Codul de procedura civila
Art. 409. - Salariile si celelalte drepturi banesti cuvenite angajatilor de orice fel pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din salariul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere;
b) pana la 1/3 din salariul lunar net, pentru repararea pagubelor pricinuite proprietatii publice;
c) pana la 1/5 din salariul net, pentru orice alte datorii .
In cazul mai multor urmariri asupra aceluiasi salariu, acestea pot fi acoperite toate numai pana la o suma ce nu depaseste 1/2 din salariul lunar net si cu respectarea urmatoarei ordine de preferinta:
a) obligatiunile de intretinere;
b) plata despagubirilor pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale;
c) plata datoriilor catre stat izvorate din impozite si taxe;
d) plata despagubirilor pentru repararea pagubelor pricinuite proprietatii publice;
e) toate celelalte datorii .
Dispozitiunile prezentului articol se aplica si sumelor cuvenite in baza dreptului de autor, inventator sau inovator, remuneratiei cuvenite membrilor cooperativelor mestesugaresti, precum si pensiilor de orice fel.
Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca acordata angajatilor in caz de desfacere a contractului de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si ajutorul de somaj nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatii de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale.
Urmarirea drepturilor mentionate in alineatul precedent se va putea face pana la limita prevazuta de lit. a din alin. 1 al acestui articol .
Ajutoarele acordate in caz de deces, pentru sarcina si lehuzie, pentru ingrijirea copilului bolnav, diurnele si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, precum si bursele de studii nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii .

Art. 410. - Este nula orice urmarire sau cesiune facuta in contra prescriptiilor de fata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprire salar Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.As vrea sa stiu cat la % din salariul net lunar al unui salariat am voie sa retin in cazul in care venitul salariatului este sub incidenta unei ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Un salariat are o poprire pe salariu - in lua in care are si un concediu medical - 4 zile - i se opreste aceeasi suma ca si poprire ( aceasta ... (vezi toată discuția)
Suma calculata pentru mai multe titluri executorii pe salariu camelia27camelia camelia27camelia Buna seara, va rog mult sa ma ajutati si pe mine in rezolvarea unei probleme intampinate. Un salariat are 3 titluri executorii, cum ii calculez eu suma ... (vezi toată discuția)