Buna ziua.As vrea sa stiu cat la % din salariul net lunar al unui salariat am voie sa retin in cazul in care venitul salariatului este sub incidenta unei executari silite si daca s-ar putea sa-mi spuneti ,in temeiul carui act legislativ ,s-a stabilit aceste procente.Va multumesc.
Art.169 (4) C.mun. : Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
Art.409 C.proc.civ.
Salariile si celelalte drepturi banesti cuvenite angajatilor de orice fel pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din salariul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere;
b) pana la 1/3 din salariul lunar net, pentru repararea pagubelor pricinuite proprietatii publice;
c) pana la 1/5 din salariul net, pentru orice alte datorii .
In cazul mai multor urmariri asupra aceluiasi salariu, acestea pot fi acoperite toate numai pana la o suma ce nu depaseste 1/2 din salariul lunar net si cu respectarea urmatoarei ordine de preferinta:
a) obligatiunile de intretinere;
b) plata despagubirilor pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale;
c) plata datoriilor catre stat izvorate din impozite si taxe;
d) plata despagubirilor pentru repararea pagubelor pricinuite proprietatii publice;
e) toate celelalte datorii .
......