avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Conditii pentru a candida la functia de primar ca ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Conditii pentru a candida la functia de primar ca independent

Buna ziua,

Pentru a candida la functia de primar din pozitia de "independent",
conform legislatiei in vigoare, care sunt conditiile? Se pot strange semnaturile? Care este formularul listei agreate?
Multumesc,
Laura
Cel mai recent răspuns: flexi , utilizator 16:27, 28 Martie 2012
Art. 44
Propunerile de candidati pentru consilierii locali, consilierii judeteni si pentru primari se fac pe circumscriptii electorale si se depun la birourile electorale de circumscriptie cel mai târziu cu 30 de zile inainte de data alegerilor.
Art. 45
(1) Propunerile de candidati se fac in scris, in 4 exemplare, de catre partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale sau organizatiile cetatenilor apartinând minoritatilor nationale care participa la alegeri, sub semnatura conducerii organizatiilor judetene ale acestora, iar in cazul candidatilor independenti, pe baza listei sustinatorilor.
(2) In cazul aliantelor electorale dintre partide politice, listele cu propuneri de candidati trebuie semnate si de conducerile judetene ale fiecarui partid politic din alianta. Daca aliantele electorale se constituie la nivel comunal, orasenesc, municipal sau de sector al municipiului Bucuresti, listele se semneaza de conducerea aliantei si se contrasemneaza de conducerea fiecarei organizatii locale din coalitie.
(3) Listele de candidati trebuie sa cuprinda numele, prenumele, locul si data nasterii, domiciliul, conform actului de identitate, denumirea, seria si numarul actului de identitate, ocupatia, profesiunea si apartenenta politica a candidatilor, iar in cazul aliantelor, si partidul politic care i-a propus.
(4) Listele de candidati trebuie sa fie insotite de declaratiile de acceptare a candidaturii, scrise, semnate si datate de candidati.
(5) Declaratia de acceptare a candidaturii cuprinde numele, prenumele, domiciliul, partidul politic sau alianta care l-a propus, profesiunea, ocupatia si apartenenta politica a candidatului, consimtamântul expres al acestuia de a candida pentru functia respectiva, precum si precizarea ca intruneste conditiile prevazute de lege pentru a candida.
Art. 48
(1) Candidatii independenti pentru functia de consilier trebuie sa fie sustinuti de minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente din circumscriptia respectiva, dar nu mai putin de 50 in cazul comunelor, 100 in cazul localitatilor urbane de rangul II si III si de 1.000 in cazul judetelor, municipiului Bucuresti, sectoarelor municipiului Bucuresti si localitatilor urbane de rangul I.
(2) Pentru functia de primar, candidatii independenti trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 2% din numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 200 in cazul comunelor, 300 in cazul oraselor, 1.000 in cazul municipiilor si sectoarelor municipiului Bucuresti si 5.000 in cazul municipiului Bucuresti.
(3) Nu se admit liste de candidati independenti pentru functia de consilier.
Art. 49
(1) Lista sustinatorilor trebuie sa cuprinda data alegerilor, numele si prenumele candidatului, functia pentru care candideaza, numele si prenumele sustinatorului, data nasterii, adresa, denumirea, seria si numarul actului de identitate, semnatura acestuia, precum si numele si prenumele persoanei care a intocmit-o. Persoana care a intocmit lista este obligata ca, impreuna cu aceasta, sa depuna o declaratie pe propria raspundere prin care sa ateste veridicitatea semnaturii sustinatorilor.
(2) Lista sustinatorilor constituie un act public, cu toate consecintele prevazute de lege.
(3) Sustinatorii pot fi numai cetateni cu drept de vot. Un sustinator poate sprijini câte un singur candidat la functia de consilier local, câte unul la functia de consilier judetean si câte unul la functia de primar.
(4) Adeziunile sustinatorilor se dau pe propria lor raspundere.
(5) Lista de sustinatori trebuie insotita de declaratia de acceptare a candidaturii, data in conditiile art. 45 alin. (4) si (5), si se depune la biroul electoral al circumscriptiei pentru care candideaza.
In baza carei legi se organizeaza alegerile locale din 2012 (iunie)?
Multumesc
atasez la documente utile legislatie actualizata privind alegerile locale

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alegeri locale 2012 - informatii cu privire la lista sustinatorilor pentru candidat independent mondanicolaetoma mondanicolaetoma poate cineva sa ofere imprimatul reprezentand lista sustinatorilor pentru candidat independent si in cate exemplare originale se intocmeste? tot ce se stie ca ... (vezi toată discuția)
Alegeri locale 2012 - acte normative, strangere de semnaturi, semn electoral cehas cehas As dori sa candidez ca independent pentru consiliul local. Pe 13 martie s-au stabilit acte normative cu privire la organizarea alegerilor din iunie. Unde se ... (vezi toată discuția)
Alegeri locale 2012 - lista sustinatori candidat independent laurahutanu laurahutanu Buna ziua, am tot citit legea si HG intrebari: 1. declaratia se completeaza pe fiecare pagina a listei de sustinatori sau separat de listele propriu-zise, ... (vezi toată discuția)