avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Este necesara procedura prealabila?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Este necesara procedura prealabila?

In perioada 2006-2008 am castigat in instanta de contencios administrativ drepturi salariale neacordate, reprezentand spor de 100% pentru activitatea desfasurata in zilele de repaus saptamanal si in zilele de sarbatori legale.
Pentru perioada 2009-2012 la deschiderea unei actiuni similare este nevoie de procedura prealabila, fiind drepturi banesti solicitate retroactiv?
In ce ar putea consta aceasta plangere prealabila, deoarece conform Lg.554/2004, art. 2, alin. 1., lit. i), plangere prealabila = plangerea prin care se solicita autoritatii publice emitente sau celei ierarhic superioare, dupa caz, reexaminarea unui act administrativ cu caracter individual sau normativ, in sensul revocarii acestuia;

Cauza respectiva nu are ca obiect reexaminarea/revocarea vreunui act administrativ ci solicitarea retroactiva a unui spor la salariu!!!





Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
mihami, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihami , utilizator 21:20, 9 Februarie 2012
Tocmai ! Speta Dvs tine de dreptul muncii, nu de contencios administrativ si de procedura prealabila
Va multumesc!
Asa ma gandisem si eu, dar, din obisnuinta, se cere (am patit-o) si "cautam" inca o confirmare pentru ca, atunci cand / daca va fi nevoie, sa invoc Codul muncii si eventual sa le etalez definitia plangerii prealabile din Lg.554/2004.
M-am orientat spre urmatoarele art. din Codul muncii:
Art. 166 (in prezent art. 171) - (1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.

Art. 283 (in prezent art.268) - (1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate …

Art. 295. (in present ART. 278) - (2) Prevederile prezentului cod se aplica cu titlu de drept comun si acelor raporturi juridice de munca neintemeiate pe un contract individual de munca, in masura in care reglementarile speciale nu sunt complete si aplicarea lor nu este incompatibila cu specificul raporturilor de munca respective.

Ce parere aveti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dispozitiile primarului dan tiperciuc dan tiperciuc ce se poate face daca primarul da o dispozitie prin care te insarcineaza cu o noua atributie impotriva vointei tale. (vezi toată discuția)
Spor neacordat la salariu tudor16 tudor16 Se poate acorda retroactiv, din 2008, un spor neacordat la salar daca in perioada 2009-2010 am fost in concediu de ingrijire copil pana la varsta de 2 ani? ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea plangerii prealabile Adriana B Adriana B este obligatorie plangerea prealabila la atacarea unui act administrativ privind eliberarea din functie (dispozitia de primar) ? (vezi toată discuția)